Суддям не місце в парламенті?

Нині, либонь, стало модно шукати підозрілих осіб у виборчих списках різних партій. Міністр внутрішніх справ шукає кандидатів із непогашеною судимістю. А антикорупційний комітет «Межа» вказує на інший вид порушень: до парламенту намагаються потрапити судді.

Голова експертної ради антикорупційного комітету Семен Глузман стверджує, що Партія регіонів запропонувала місце в списку голові Вищого господарського суду Дмитру Притиці та голові Апеляційного суду Луганської області. Разом із регіоналами до Верховної Ради йде й Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова. Серед кандидатів від Народного блоку Литвина – голова Верховного Суду Василь Маляренко, а від Блоку Юлії Тимошенко – керівник апарату Вищого господарського суду Володимир Толстенко.

Представники комітету «Межа» заявляють, що така ситуація ставить під загрозу чесність та об’єктивність українського правосуддя. Бо політичні сили матимуть змогу впливати на судові рішення.

Семен Глузман звинувачує Центрвиборчком у порушенні вимог законів «Про вибори народних депутатів України» та «Про статус суддів». Адже служителі Феміди не мають права бути членами партій та брати участь у будь-якій політичній діяльності. ЦВК повинна була б відмовити в реєстрації кандидатам-суддям.

Найбільше від борців з корупцією дісталося Володимиру Толстенку, інших суддів узагалі не чіпали. Його не лише розкритикували за те, що балотується, але й звинуватили в незаконному привласненні підприємства «Кіноцентр». Адвокат Григорій Гінзбург заявив, що керівник апарату Вищого господарського суду нечесним шляхом забрав його в Національної спілки кінематографістів України. НСКУ звернулася до суду, але програла справу, бо судді нібито отримали хабарі. Події ці відбувалися не вчора, не місяць і не рік тому, а ще на початку 90-х років. Однак згадали про них чомусь тільки нині, напередодні виборів.
Семен Глузман із колегами сподіваються, що розв’язати проблему зможе Віктор Ющенко як гарант Конституції. Тому вони звернулися з листом до президента, аби глава держави навів порядок у виборчому процесі.