Тут боротимуться зі СНІДом

Ще дев’ять років тому на базі інфекційного відділення Міської клінічної лікарні №5 уперше почали надавати стаціонарну допомогу хворим на вірусний гепатит та ВІЛ-інфікованим. А невдовзі тут відкрили Центр СНІДу. Сприятиме боротьбі з недугою і новозбудований лабораторний корпус, який відчинить свої двері вже на початку весни.

На вулиці Відпочинку, що в Святошинському районі столиці, посеред могутніх старезних сосен, яких ще не зачепило будівництво, видніється кількаповерховий лікарняний корпус. Тут «живуть» ті, кого вразила чума XXI століття. Загалом же на диспансерному обліку в цьому Центрі нині перебуває майже 2,5 тисячі ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД дорослих та 342 дитини.

Начальник Головного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення Роман Макомела розповів, що стаціонарне відділення для ВІЛ-інфікованих налічує лише 25 ліжок. «Збільшимо їх кількість, коли введемо в експлуатацію новий лабораторний корпус. Адже лабораторія нині міститься в лікувальному корпусі. Таким чином звільняться місця для інших хворих – десятка зо два додається лікарняних ліжок. Зокрема передбачено створити палату інтенсивної терапії, – зазначив він. – Якщо будівельники постараються, то він запрацює вже в перших числах березня».

На спорудження цієї лабораторії – єдиної найсучаснішої в Україні – знадобилося 17 млн. грн. Обладнання вже закуплено. Приємним доповненням до корпусів став лікарняний храм.

Цікаво, що прилеглі до корпусів ділянки на вул. Відпочинку, які нині скоріше нагадують залишки дрімучого лісу, перебувають у відомстві Міністерства оборони, яке, мабуть, забуло про них. Головний архітектор столиці, начальник Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Василь Присяжнюк наголосив, що згідно з Генеральним планом розвитку міста їх призначено для розташування оздоровчих об’єктів. Окрім того, зважаючи на потребу створення додаткових зелених зон у Києві, міський голова Олександр Омельченко доручив передбачити тут і лісопаркову зону, долучивши цю територію (близько 40 га) до резерву міста.