Кому невигідні дешеві путівки?

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності запланував цьогоріч  надати застрахованим особам  300 тисяч путівок до санаторіїв  та понад 30 тисяч до реабілітаційних відділень. 275 тисяч путівок вже закуплено через тендер та розподілено серед підприємств та організацій. Їх кількість порівняно з минулим роком зросла на 45 тисяч, проте витрати Фонду залишилися такими, як торік. Завдяки цьому путівки подешевшали в середньому на 200-300 гривень.  Але  тим, хто  має намір підправити своє здоров’я на курортах, радіти з того зарано.

Як повідомив на нещодавній прес-конференції директор виконавчої дирекції  Андрій Міщенко, на заваді такій діяльності  Фонду  намагаються стати  деякі впливові профспілкові та бізнесові  групи, а також окремі депутати. Адже  ще в минулі роки ці структури  отримували від Фонду замовлення на закупівлю путівок  через посередників за завищеними  цінами, а іноді й домагалися незаконного фінансування корпоративних проектів.

За словами Міщенка, особливий  тиск  на Фонд  здійснює голова Комітету Верховної Ради  з питань соціальної  політики та праці, народний депутат Василь Хара, який «за сумісництвом» очолює  Донецьку обласну профспілку.  Торік  Фонд  у санаторіїв «Святі гори» та «Металург»,  які  у власності згаданої профспілки, закупив  путівки відповідно на 8,1 та 2,1 млн. гривень. Цьогоріч у результаті  прозорого та відкритого тендера переможцем став лише санаторій «Святі гори».  Та й закупили у нього путівок  лише на 3,7 млн. гривень, а  розраховували там на значно більший прибуток – понад 12 млн. гривень.

Така «арифметика» парламентарія аж ніяк не вдовольнила. За часів прем’єрства  Віктора Януковича  2004 року із бюджету Фонду, розповів Міщенко, санаторію «Святі гори» було виділено  3,3 млн. гривень. Проте  кошти ці до санаторію не  надійшли, їх, за  наполяганням Хари, було перераховано на Донецьку облраду профспілок. Незаконність цієї фінансової оборудки зрештою підтвердила і ГоловКРУ. Нині матеріали по цій справі  вивчають правоохоронні органи. Проте намагання отримати доступ  до коштів страхувальників продовжуються, резюмував директор  виконавчої дирекції Фонду.