На перехресті векторів

Минулий рік виявився надзвичайно успішним для української зовнішньої політики. Президент Віктор Ющенко стверджує, що торішні досягнення перевищили здобутки нашої держави на міжнародній арені за всі роки незалежності. Про поточні зовнішньополітичні питання та перспективи журналістам розповів керівник головної служби зовнішньої політики Секретаріату президента, радник глави держави Костянтин Тимошенко.

Чи не найголовнішою міжнародною подією нині є початок роботи міжурядової українсько-російської комісії (вона ще відома, як комісія Ющенка – Путіна). Бо вперше з 1997 року представники двох країн зібралися, аби обговорити стан виконання міждержавних угод. Найперше сторони розглядали проблеми, пов’язані з Чорноморським флотом. Нарешті північні сусіди таки погодилися розпочати інвентаризацію нерухомого майна та земельних ділянок, які займають російські військово-морські сили. Перевірку планують завершити до наступного засідання комісії, яке відбудеться у квітні. Радник президента сподівається, що російські партнери не затягуватимуть її. До того ж українська делегація на чолі з заступником міністра закордонних справ Володимиром Огризком наполягає, аби Крим покинули російські військові патрулі, суди та прокуратура.

А от про плату за ринковими цінами за дислокацію флоту поки що не йдеться. Переглядати розміри тарифів на оренду можна лише після інвентаризації – треба ж знати скільки всього об’єктів займає російський флот. Та й Кремль увесь час вказує на угоду 1997 року, де зафіксована сума в 97 млн. доларів на рік. Хоча Україна теж було спиралася на договір із Росією під час газової суперечки. І що з цього вийшло? Костянтин Тимошенко стверджує, що де-факто ми вже давно перейшли на ринкові відносини з Москвою.

Не менш (а може й більш) важливий для України інший вектор зовнішньої політики – європейський. Віктор Ющенко в своїй доповіді перед парламентом запевнив, що 2007 року ми створимо зону вільної торгівлі з Європейським союзом, а 2008-го станемо його асоційованим членом. 28 лютого Київ відвідають генсек Ради міністрів ЄС Хав’єр Солана та міністри закордонних справ кількох європейських країн.

На міжнародний імідж України неабияк вплинуть березневі вибори. До нас у гості знову завітали представники ПАРЄ Ханне Северінсен й Рената Вольвенд. Президент запевнив їх, що волевиявлення буде чесним та прозорим. У свою чергу спостерігачі пообіцяли припинити моніторинг нашої держави, якщо ми витримаємо іспит виборами.

Розвиває влада співпрацю й на інших зовнішньополітичних напрямах. Зокрема, в березні очікується, що США нарешті нададуть Україні статус держави з ринковою економікою. Підтримуємо дружні стосунки з Польщею, невдовзі з візитом прибуде президент Лех Качиньський. Триває партнерство в рамках ГУАМ та недавно створеної Спільноти демократичного вибору. Цьогоріч відбудуться аж три засідання цієї Спільноти: в Литві, Румунії та Грузії.