У світ Шостаковича

«100 років Дмитру Шостаковичу» – так називається цикл із шести симфонічних концертів, що відбуваються цього сезону в Національній філармонії України з нагоди ювілею класика XX століття.

Жоден із великих композиторів, певно, з такою силою та пристрастю не відобразив протиріччя свого часу і не оцінив його так суворо. Гостре відчуття отієї сучасності,  коли жив Шостакович, – у його симфонічній музиці.

П’ятнадцять симфоній Шостаковича – багатий світ образів: від заглиблених роздумів до юначої вразливості, лірики, від безтурботного сміху і до розбурханого пафосу – голосу викриття. І все це – безмежний світ людського життя.

У п’ятницю, 17 лютого, зможемо послухати його Одинадцяту симфонію («1905»). Гратиме симфонічний оркестр Національної філармонії України під орудою заслуженого діяча мистецтв Миколи Дядюри. Музика розвивається за суворою сюжетною лінією. Усі чотири частини симфонії виконуються без перерви. Цей незвичний прийом Шостакович використав невипадково: щоб ніде  не розірвати єдиний ланцюг подій, які розвиваються. У багатоголоссі музики зринатимуть і звуки військових барабанів, і знайомі мелодії робітничих пісень, і голоси благородного гніву, за   яким могутня хвиля фіналу. Тож послухаймо.

У цьому ж циклі й концерт 4 березня – прозвучить Перша симфонія Шостаковича. Від неї повіє юнацькою свіжістю, в симфонії швидкі темпи, енергійні емоції.  А в останній день березня  виконуватиметься Восьма симфонія, яка вважається еталонною у творчості композитора.

Завершить цикл 2 червня Десята симфонія. Її порівнюють із ліричною поемою: життя постає не в реально  відображених картинах, а в гарячому суб’єктивному сприйнятті Шостаковича. Та в кожного слухача – емоції свої. Їх живить великий світ музики.