Схуднення через задоволення

Хто із нас не пробував позбутися надлишкової маси тіла за принципом традиційної дієтології: фіксуй калорії і голодуй. Однак рідко хто досягнув бажаного результату, хіба що ті, хто винайшов свій власний секрет схуднення. А серед них і молодий француз Мішель Монтіньяк.

Працівник фармацевтичної галузі, він спочатку спробував позбутися зайвих кілограмів традиційними методами, та коли всі зусилля не виправдалися, вирішив шукати власний шлях. Вивчаючи літературу й провівши певні дослідження, Мішель створив свою систему схуднення. Вона ґрунтується на так званій концепції глікемічних індексів. Методику випробував на собі і був втішений: за три місяці позбувся 13 зайвих кілограмів! І це при тому, що споживав улюблені страви і не обмежував себе низькокалорійними дієтами.

«Секрет» французької дієти

Отже, спочатку Монтіньяк виявив хибу в традиційній дієтології: організм, якому обмежили надходження поживних речовин із продуктами, ніколи не дістає потрібну енергію із запасів – тобто із невикористаних калорій. Якщо навіть зовсім нічого не їсти, все одно організм не торкається запасів, а, навпаки, намагається будь-що поповнити їх. Тому завзятий француз взявся довести, що теорія про калорії для тих, хто хоче схуднути, примітивна, неефективна і навіть шкідлива, адже заради примарної стрункості дехто морив себе голодом роками. Але бажаного результату так і не досягнув. Що ж пропонує теорія Монтіньяка? Його метод – так звана французька дієта – допомагає людям схуднути і водночас одержувати задовлення від життя. «Секрет» полягає в аналізі обміну речовин в організмі. Адже всмоктування різних інгредієнтів їжі в кишечнику відбувається в різні періоди доби, залежить від хімічного складу продуктів, які ви вживаєте одночасно, і навіть від пори року. Отже, варто знати, що, з чим і коли їсти.

Чому глюкоза потрапляє в запас

Розробник французької дієти стверджує, що причина ожиріння – порушення обміну речовин, спричинене слабістю підшлункової залози. Щоразу вживання їжі зумовлює зростання вмісту глюкози в крові – підшлункова залоза змушена виробляти інсулін, щоб знизити цей рівень. Якщо раціон не збалансований, а підшлункова залоза й без того не справляється зі своїми обов’язками, тоді інсулін «заганяє» глюкозу в депо печінки, м’язів, інших тканин, створюючи запаси надлишків жиру.

Крім того, кожен продукт має свій глікемічний індекс – показник, який характеризує здатність вуглеводів, що містяться в тому чи тому продукті, підвищувати рівень цукру в крові. Отже, щоб позбутися небажаних запасів в організмі, варто вживати продукти, які мають низький глікемічний індекс, а тих, що з високим індексом, уникати.

Глікемічний індекс підвищується внаслідок термічної, а особливо технологічної обробки. Тому, аби схуднути, варто передусім вживати натуральну їжу, а не чіпси, снеки чи газовані напої.

Ще одна ознака корисності продукту – це вміст у ньому якомога більшої кількості білка та клітковини. Скажімо, соя, багата на білок, має глікемічний індекс 15, а картопля – аж 50. До «небажаних» продуктів належать цукор, кукурудза, варені морква і буряк, кетчуп і майонез, алкогольні й газовані солодкі напої, соки промислового виробництва (найкращі приготовлені власноруч), хліб (крім випеченого з борошна грубого помелу).

Сирі фрукти й овочі, за правилами французької дієти, варто їсти лише натще (за 15 хвилин до вживання їжі) і бажано не чистити, щоб зберегти якомога більш клітковини, що міститься в шкірці. Дієта не рекомендує будь-що пити вранці натще або ж безпосередньо перед вживанням їжі.

«Залізне» правило

Без перебільшення, «залізне» правило дієти Монтіньяна – це заборона пропускати бодай одне із вживань їжі – впродовж дня їх має бути 4-5. Одне слово, організм не робитиме запасів, якщо не відчуватиме голоду. Не варто дуже напружувати свою творчу уяву щодо страв на обід чи вечерю. Потрібно тільки пам’ятати, що найдоцільніше поєднання продуктів таке: м’ясо або риба з овочами, які мають глікемічний індекс нижчий за 35, або ж овочі з глікемічним індексом до 50 то риба, морепродукти, олія.

Не сподівайтеся одержати результат на другий день. Період схуднення може тривати від кількох тижнів до кількох місяців, упродовж яких ви позбудетеся спочатку кілограмів 5-6. Але, по-перше, ви не мучите себе голодом, по-друге, не вилучаєте з пам’яті свої уподобання і, по-третє, даєте шанс своїй підшлунковій залозі відпочити від перевантаження і відновити свою силу й нормальну діяльність. Місяць за місяцем – і здійсниться ваша заповітна мрія. Поступово, не залишаючи на тілі обвислої шкіри, знизиться маса тіла. Ви відчуєте, як нормалізується обмін речовин.

Французьку дієту ще називають гуманною, бо вона не змушує назавжди забути про смажену картоплю чи шматок тістечка. Просто треба навчитися це робити правильно. Як? Мішель Монтіньяк підсумовує свою теорію так: «Я нікому не кажу їжте менше – раджу їсти інше».