Земля – із вторинного ринку

Міністр будівництва і архітектури України Павло Качур під час засідання Кабінету Міністрів України заявив, що жодної земельної ділянки у Києві безпосередньо групі компаній «Еліта-Центр» не виділяли. За інформацією, що є у міністерства, більшість земельних ділянок купували на вторинному ринку, сказав Павло Качур.

Звинувачено помічників

Столичні правоохоронці пред’явили звинувачення трьом особам, яких підозрюють у співучасті та допомозі організаторам будівельної афери, викритої в Києві. Про це під час першого засідання комісії з перевірки протиправної діяльності «Еліта-Центру» повідомив начальник Головного управління МВС України в Києві Віталій Ярема. Він зазначив, що звинувачені не є основними організаторами, а лише їхніми помічниками. До того ж, не всіх підозрюваних міліція затримує, оскільки серед них є жінка на четвертому місяці вагітності. За словами Віталія Яреми, оперативно-пошукові дії правоохоронців мають три напрями. По-перше, виявлення причин і умов, які сприяли вчиненню злочину, у зв’язку з чим правоохоронці вилучили пот рібні для своєї роботи документи, зокрема й у КМДА. По-друге, правоохоронці працюють над пошуком можливих варіантів відшкодування збитків потерпілим. Зокрема, арештовано 50 банківських рахунків, котрі були у розпорядженні комерційних структур, задіяних в афері, оскільки 20 відсотків розрахунків таки проходили через банки. Правоохоронці наклали також арешти на 11 земельних ділянок, задіяних у будівництві, і на невелику частину майна основного організатора афери Олександра Волконського. По-третє, триває розшук осіб, які є основними організаторами. Уже стало відомо, як Волконський отримав українське громадянство: встановлено, що Бабушкінський район Москви видав йому свідоцтво про народження, на підставі якого той отримав паспорт громадянина Росії у Пермі. Після переїзду в Україну Волконський зареєструвався у домовій книзі в одному з сіл Житомирської області, де записався громадянином України. За словами пана Яреми, правоохоронці мають інформацію, що нині Волконський переховується на території Росії або Ізраїлю, оскільки добре володіє кількома мовами. Начальник столичної міліції запевнив, що київські правоохоронці задіють усі канали міжнародних зв’язків та Інтерполу для якнайшвидшого виявлення місцезнаходження злочинців.

Не політизувати ситуацію

Київський міський голова Олександр Омельченко з приводу цієї ситуації висловився так: «Я просив би не нагнітати ситуацію, а створити належні умови і дати змогу комісії розібратися із тим, що сталося». «Політичні сили, які борються за владу, – зазначив Олександр Омельченко під час першого засідання міської комісії з перевірки протиправної діяльності «Еліта-Центру», – уже винесли свій вирок і владі міста, і тим управлінням та організаціям, які мають стосунок до наділів землі, затвердження документації та надання права на виконання робіт, уже долучили до цієї афери і голову міста, і його заступників. Але ж очевидно, що справі цим не допомагають. Деякі політики вдаються навіть до «політичних авантюр», обіцяючи забезпечити квартирами всіх ошуканих інвесторів одразу після виборів. А ми підтвердимо, що чесні перед людьми, і підтвердимо це тим, що комісія вивчить матеріали і запропонує конкретні шляхи виходу із ситуації. Об’єктивну оцінку ситуації міська влада матиме вже  найближчого тижня».