Уроки починають із сніданку

Допоки українські освітяни ламають голови над тим, як прищепити школярам любов до знань, зменшивши кількість прогулів, їхні німецькі колеги знайшли свій – європейський метод, який, до речі, влаштовує і учнів, і вчителів.

Щодня німецькі школи не дораховуються майже півмільйона учнів. Але відтоді, як у Берліні запрацював проект із неформальною назвою «крута школа», ситуація змінилася. «Прогулювати більше не хочеться», – кажуть підлітки. В одній зі шкіл Берліна триває незвичний як для німців, так і українців  експеримент.

У школі заняття починаються нетрадиційно... зі сні-данку. Зазвичай класний керівник… накриває учням стіл. Другий урок – короткі бесіди з учителькою один на один. Вона повертає перевірені роботи, виставляє оцінки, пояснює нові завдання. Спокійно, кожному учневі окремо.

Класичних прогульників не буває, кажуть німецькі вчителі. Саме тому вони для кожного учня розробляють індивідуальний план занять. Обсяг завдань для  кожного залежить від того, скільки він пропустив у попередніх класах, а також від власних сильних і слабких сторін. Учні повинні працювати, але аж ніяк не перенапружуватися.

За умовами експерименту, щодня є лише п’ять уроків, на яких два вчителі займаються з п’ятьма учнями. Якщо в когось виникають проблеми, йому надається індивідуальна допомога. Щодня підбивають підсумки. Хто протримався десять тижнів і не прогуляв жодного уроку, отримує подарунок. Це не так просто навіть у цій школі.

Через деякий час учні з «крутої школи» повертаються до звичайної. У більшості, якщо вірити вчителям, бажання прогулювати просто  зникає.