Партії агітують, а потерпають журналісти

Сезон передвиборної агітації відкрито. Тому в засобах масової інформації вже чимало політичної реклами. Проте мас-медіа нині дуже ризикують, хоча й не зі своєї вини. За законом відмовляти в розміщенні агітації забороняється. Але якщо вона виявиться протизаконною, то можна «догратися» й до закриття ЗМІ.

За словами заступника директора Української асоціації видавців періодичної преси Алі Сафарова, нові закони поки що важко застосовувати на практиці. Потребує тлумачення, приміром, статус політичних теледебатів. Як слід їх розцінювати: як агітацію чи як звичайне політичне шоу? А як ставитися до права на відповідь чи спростування неправдивої інформації? Бо сам текст цього спростування може також містити пропагандистські дані. А ЗМІ ніяк не можуть відмовитися від його опублікування.

Пан Сафаров наголошує: слід відрізняти передвиборну агітацію від політичної реклами. Реклама – лише один із видів пропаганди, який більше впливає на емоції виборця. До речі, закон про вибори до Верховної Ради передбачає відділення її від іншої інформації в ЗМІ, а от законодавство про місцеві вибори не вимагає цього. Агітація ж – будь-яка інформація, що спонукає голосувати за ту чи ту політичну силу. Це, зокрема, й інтерв’ю, і статті про кандидатів.
Через неясність виборчого законодавства вже виникають певні проблеми. Так, БЮТ судився із однією з газет, бо в надрукованому там інтерв’ю нібито містилася агітація проти Юлії Тимошенко. Судді, одначе, пропаганди в публікації не знайшли, проте постановили надрукувати спростування образливих для Юлії Володимирівни даних.

А блок «Не так!» подав до суду на один із телеканалів. Річ у тім, що журналісти відмовилися розміщувати його політичну рекламу. Вона містила не вельми приємну інформацію про «помаранчеві» сили. Представники каналу попросили переробити ролики, але політики не зробили цього. Зате звернулися до суду, який розцінив крок мас-медійників як бездіяльність. Тепер ще одне таке попередження – і каналу загрожуватиме закриття. Адже за законом ЗМІ може втратити ліцензію за одне суттєве чи два незначних порушення.

Наших політиків можна зрозуміти.  На президентських виборах зловживань вистачало, тож вони, мабуть, вирішили перестрахуватися. Але трохи переборщили, тому оновлене законодавство вийшло занадто вже суворим.