Ілюзіями себе не тішать

У Верховній Раді ще й досі зберігається антиурядова більшість. Принаймні, такий висновок напрошується після вчорашнього Дня уряду, присвяченого стану справ у енергетичній галузі та агропромисловому комплексі.

Голова уряду почав із загальновідомих істин. Укотре вже розповів про газову кризу і про те, що саме росіяни, а не «Нафтогаз», першими порушили угоду. Україна ж змушена була йти на компроміс. Ми й надалі готові домовлятися. Приміром, днями російська сторона заявила, що її вже не влаштовує компанія «РосУкрЕнерго», тож уряд готовий знайти нового посередника, який постачатиме газ. А ще краще – взагалі без посередника.

Прем’єр не тішить себе ілюзіями щодо майбутнього. В умовах стрімкого зростання цін на енергоносії українська економіка вже не матиме наддешевого газу. Виробники мають модернізувати підприємства, аби зменшити споживання палива та підготуватися до ринкових цін на енергоносії. На думку пана Єханурова, приклад потрібно брати з «Криворіжсталі». Нові її власники вже скоротили витрати газу на 30 відсотків.

Але січень цього року аж ніяк не свідчить про розвиток енергозбереження в Україні. Ми спалили рекордну кількість газу, внаслідок чого накопичився борг – близько 700 млн. грн.

Комуністи було нагадали прем’єрові про ЄЕП. Мовляв, ця структура дасть змогу отримувати дешевий газ. Пан Єхануров відповів, що єдиний економічний простір нас не врятує. Зона вільної торгівлі скасує хіба що мито на енергоносії, проте навряд чи здешевить їх.

Зовсім іншої думки про угоду з Росією дотримується міністр фінансів Віктор Пинзеник. Він несподівано розкритикував її, бо «РосУкрЕнерго» не може надати гарантії своєї діяльності. Однодумець міністра й депутат-регіонал Андрій Клюєв, який узагалі спрогнозував банкрутство «Нафтогазу». Пан Клюєв згадав і про енергозбереження. Тільки от не сказав, чому не звертав на це уваги, коли працював в уряді Віктора Януковича. Тоді металургійні магнати споживали дешевий газ, отримували надприбутки, а про реконструкцію своїх підприємств і не думали. Парламентська більшість, одначе, підтримала Андрія Клюєва й визнала дії уряду в цій сфері некваліфікованими.

Звіт про те, в якому стані сільське господарство, менше зацікавив депутатів: значна їх частина залишила залу засідань. Аграрний міністр Олександр Баранівський запевнив, що вже цього тижня вирішиться м’ясо-молочний конфлікт із північним сусідом. Віктор Ющенко мав на цю тему розмову з Володимиром Путіним, делегації обох країн також спільно працюють над владнанням проблеми.

Невдовзі знизяться й ціни на цукор, адже підстав для їх зростання немає. Запаси держрезерву найбільші за останнє десятиріччя – 1,9 млн. тонн, тому ажіотаж на ринку штучний, як і торік. Міністерство ж направить у продаж більше цукру, аби збити ціну.

Загалом, АПК розвивається задовільно. Маємо невелике зростання у цій сфері. Запасів зерна втричі більше, ніж треба. Та й мороз знищив лише 12 відсотків посівів озимих.

Цікаво, що вже вкотре, обговорюючи проблеми в економіці, обов’язково згадують Росію. Кремль і газовим краном маніпулює, і м’ясо наше не пускає. А звітувати за все це доведеться українському уряду.