Бухгалтер є, грошей – катма

Ми вже двічі повідомляли про гучну оборудку, розроблену спритними ділками від будівництва. За розслідування справи взялися столичні правоохоронці. Деякі подробиці афери журналістам повідомив начальник Головного управління МВС у місті Києві Віталій Ярема.

Півтора року тому на територію України приїхав громадянин Волконський, який скупив сім будівельних майданчиків у Києві, вклавши в це близько 10 мільйонів доларів, і розпочав будівництво житлового будинку на одному з них на вул. Отто Шмідта. До «головної» компанії входили сім (за кількістю ділянок) інших: ТОВ «НДЦ Прогрес», ЗАТ «Будівельно-інженірингова компанія БІК», ТОВ «Марс-1», ТОВ «АБФ», ТОВ «Фінансово-будівельна компанія «Еліта-Центр», ТОВ «БМУ «Хімбуд», ТОВ «Компанія Елітабудінвест» – саме вони укладали договори з громадянами про пайову участь у будівництві. Ціна квадратного метра пропонувалася значно нижче ринкової вартості. Досудове слідство встановило факти подвійного, а також потрійного оформлення на кожну квартиру договорів пайової участі в будівництві.

Віталій Ярема зазначив, що два керівники (Волконський та Шестак), які заволоділи коштами киян, перетнули український кордон у напрямку Росії ще 30 січня цього року, тобто до того, як до правоохоронців почали надходити перші скарги громадян (за повідомленням УНІАН, Волконський, який мав два паспорти – український і російський – із Санкт-Петербурга нібито вже перебрався до Ізраїлю).

За даними столичної міліції, жертвами шахраїв, які заволоділи 400 млн. гривень, стали 1500 киян. Керівник столичної міліції поінформував, що головного бухгалтера компанії затримано, він перебуває в слідчому ізоляторі. Шанс повернути гроші вкладників є, вважає пан Ярема, проте зробити це буде складно, оскільки громадяни розплачувалися з компанією готівкою. Нині проводяться арешти майна компанії, що залишилося на території України, аби максимально відшкодувати збитки, завдані громадянам. Столичні правоохоронці вже звернулися по допомогу до російських колег. Ті повідомили про аналогічні афери, зафіксовані в Москві торік.

Начальник столичної міліції пропонує владі розробити гарантійну схему для запобігання будівельним аферам. Відповідні рішення можуть бути прийняті на рівні Кабінету Міністрів або Київради.

– На мою думку, це можуть бути банківські гарантії між інвестором і тією компанією, яка здійснює будівництво, – зазначив Віталій Ярема. – Тоді операції між інвесторами і забудовниками проводитимуться прозоро, а банк виступатиме гарантією будівництва або повернення коштів громадянам. Нині це єдиний спосіб вберегтися від такого роду шахрайств. Адже механізм здійснення подібних оборудок, як це сталося з компанією «Еліта-центр» та киянами-інвесторами, настільки опрацьовано злочинцями, що захисту проти них законним шляхом немає. Існує загроза повторення таких афер, коли інвестори вкладають кошти в будівництво не через банк, а готівкою. Відтак киянам, які вклали свої кошти в будівництво, потрібно негайно перевірити компанії-забудовники, особливо якщо вартість житла, запропонована забудовниками, нижча від ринкової.