Ювілей при світлі соняхів

Недаремно поетична книжка, що вийшла у світ перед ювілейним творчим вечором відомого письменника, заслуженого діяча мистецтв України  Василя Фольварочного, має назву «Соняшники на балконі».

Ця метафора не просто уособлює образ митця в нашому непростому часоплині, а й долю самого Василя Фольварочного, якому соняшники біля рідної хати на Тернопільщині присвічували ще з колиски, опаленої війною. І на  тернистих дорогах життя,  і при столі письменницькому  виповнювали душу енергією добротворення і повнозерним словом.

Із 65-річним ювілеєм та 45-річчям творчої діяльності  Василя Фольварочного привітав Президент України Віктор Ющенко.  Столична влада пошанувала ювіляра  відзнакою «Знак пошани», Патріарх всія України – Руси святійший Філарет – орденом рівноапостольних Кирила і Мефодія.

Вітання від Київського міського голови Олександра Омельченка виголосив начальник головного управління культури КМДА Олександр Биструшкін, а від партії «Народний союз «Наша Україна» – член політради академік Микола Жулинський. Не забув у цей день про ювіляра і голова Всеукраїнського фонду культури академік Борис Олійник, із благословення якого було вперше надруковано вірші поета-початківця в  «Молоді України» та в журналі «Дніпро».

Слава Богу, громадська та викладацька робота не заважає Фольварочному переплавляти щедрість душевну і багатий  життєвий досвід  у щире золото власних книг, яких у нього понад два десятки. Сьогодні на читацькому слуху два його  романи: гостро-політичний «Сказ» та соціально-побутовий «Обірвані струни», нові  п’єси.

Наперед більше, як кажуть на Буковині, і повнозерних  літ, і талановитих робіт, і доброї слави!