Заморським пернатим грип не загрожує

Керівництво Київського зоопарку вживає всіх заходів для запобігання захворюванню своїх пернатих підопічних пташиним грипом.

Нині в столичному зоопарку зимує майже сто видів птахів – представників різних континентів. Більшість із них перебуває в закритих приміщеннях, але з настанням весни їх мають перевести на свіже повітря. Ось тут на них і може чекати небезпека. Адже, як відомо, пташиний грип принесли на південь України дикі перелітні птахи. Незабаром розпочнеться період їхнього повернення додому і ймовірне контактування зі своїми міськими родичами – голубами, воронами, горобцями... А ті, у свою чергу, стануть потенційно небезпечними для крилатих мешканців кліток і вольєрів.

Дирекція столичного зоопарку розробила і розіслала в усі такі заклади  України план заходів застереження. Під час ознайомлення з ним журналісти мали змогу побачити «першу ластівку» – спеціальну огорожу, яку почали зводити ще з осені. Крізь її тонкі металеві прути не зможе пролізти навіть горобець! Але небезпека чатує на птахів не лише в безпосередньому контакті з інфікованими родичами, а й з продуктами їх життєдіяльності, бо мікроби розмножуються в кишечнику пернатих. Щоб застрахуватися від несподіванок згори, натягнули на огорожу спеціальну плівку.

До того ж, як розповів головний ветеринарний лікар зоопарку Андрій Марунчин, аби підвищити імунітет пернатих, їм призначили спеціальний раціон із вітамінами та мікроелементами. Двічі на день птахів оглядають і періодично беруть у них кров на аналізи. Щотижня зоопарк відвідує й районний ветеринарний інспектор.

Тож, сподіватимемося, що мешканців Київського зоопарку пташиний грип обмине й навесні, як це було минулої осені.