Штрафи не очистять міста

Найбільше  від  агітнавали-2006 потерпають комунальники, які  щоранку власноруч зішкрібають наліпки зі стовбів, парканів, мостів, зупинок… А ще гірше – з фасадів будинків. Ми попросили начальника Головного управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном Сергія Рюмшина розповісти, як нині в Києві борються з цими порушниками чистоти та порядку.

– Щодня від мешканців отримуємо скарги з цього приводу, – зауважив Сергій Миколайович. – Однак на прибирання  агітаційного непотребу не передбачено ні додаткових коштів, ні робочої сили. Тож комунальникам паралельно з їхньою основною роботою доводиться (за дякую) займатися відшкрябуванням та відмиванням. Особливо важко очищувати фасади та скляні вікна й двері –  спробуйте виколупай наліпку, яка намертво зрослася зі стіною чи склом! А знаєте, скільки знадобиться коштів на те, аби ці фасади потім перефарбувати?! Сотні тисяч гривень із міського бюджету, які могли б спрямувати, наприклад, на поліпшення житлового господарства столиці чи благоустрою! І це, незважаючи на те, що зверненням ЦВК до всіх місцевих органів влади та окремим дорученням міського голови передбачено спеціальні дошки для політичної реклами та оголошень (встановлено 800-1000 в кожному районі Києва). Але, як бачимо, цього недостатньо…

Особливого ж клопоту та неприємностей нині завдають стрічки, котрими «пов’язані» кущі та дерева. Пан Рюмшин розповів, що днями сам став свідком того, як вони, заплутавшись у дзеркалах та «двірниках» авто, спричинили аварію (машина врізалась у машину).

– А нещодавно працівники «Київавтодору» та «Київзеленбуду», аби познімати все це рясно-небезпечне начиння на одному лише проспекті Перемоги, змушені були згаяти цілісінький день, відволікаючись від основної роботи! – наголосив він. – Аби цього не повторилося, ми звернулися до Територіальної виборчої комісії надати нам прізвища всіх відповідальних осіб за проведення агітаційної роботи (від кожної партії та кандидата). На них складено протоколи і  стягнуто штрафи (це стосується усіх порушників порядку, а не лише агітаторів), максимальний з яких – сім неоподаткованих мінімумів (119 грн.). Але це ж краплина в морі порівняно з тими збитками, яких ми вже зазнали і ще зазнаємо! Одними штрафами порядок не вберегти! А на совість сподіватися…

Остаточні ж збитки через агітнавалу стануть відомими вже тоді, коли комунальники після масової чистки почнуть перефарбовувати всі поверхні, що постраждали  під час виборів.