«Прохідна шістка» розділить парламент?

Що ближче до виборів, то більше зростає цікавість до політичних настроїв населення. Днями результати свого опитування оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології.

Якби вибори до Верховної Ради відбулися зараз, більшість би здобули: Партія регіонів (29,9%), блок «Наша Україна» (18,5) та блок Юлії Тимошенко (10,4%). Наступні три місця поділяють КПУ, СПУ і блок Литвина. Відмінності між їхніми рейтингами статистично незначущі. Разом би ця «шістка» отримала б 88,2% усіх голосів, і тому 450 місць у ВР розподілилися б таким чином: Партія регіонів – 193, «Наша Україна» – 119, БЮТ – 67, Компартія – 29, Соціалістична партія – 25, блок Литвина – 17.

У центрально-західній частині України, в усіх областях якої на президентських виборах 2004 року більшість виборців проголосувала за Віктора Ющенка, нині всі інші партії і блоки значно випереджає блок «Наша Україна» (30% прихильників), а друге місце посідає БЮТ (17% прихильників), який тут має перевагу над Партією регіонів (7% прихильників). У південно-східній частині у свою чергу лідером є Партія регіонів (55%), друге і третє місця поділяють Компартія і «Наша Україна» (по 6%), а четверте місце посідає блок Юлії Тимошенко (4%).

За перший місяць цього року найбільше зросла чисельність прихильників нашоукраїнців – на 4,3%. Лояльність до Партії регіонів підвищилася на 3,3%. Зате підтримка БЮТ знизилася на 5,8% і майже на третину зменшилася чисельність прихильників блоку Литвина.

Виборча активність населення порівняно з минулими роками значно зросла: 64% твердо впевнені, що братимуть участь у голосуванні, ще 23% вважають, що скоріше за все братимуть і лише 6% відповіли, що не збираються завітати до виборчої дільниці.

Друга частина опитування була присвячена ставленню населення до відставки уряду, газового конфлікту, Європейського Союзу та Росії. Незважаючи на те, що в південно-східному регіоні більшість – за відставку уряду, загалом по Україні більшість населення не підтримує цю відставку.

У респондентів запитували, хто винен у газовій кризі – Росія чи Україна? Виявилося, що цього разу конфлікт не призвів до хвилі патріотизму, як це було під час суперечки щодо Тузли – більшість населення вважає винуватою українську сторону. Переважна більшість громадян нашої країни воліє бачити Росію та Україну незалежними, але дружніми державами.