На Печерськ легше, ніж на Хрещатик, 36

Найбільше киян підтримують Блок Юлії Тимошенко, «Нашу Україну» і нинішнього міського голову Олександра Омельченка як кандидата на цю ж посаду в наступній каденції. Це результати соціологічного опитування чотирьох тисяч жителів столиці, що його центр «Імідж-Контроль» провів тиждень тому (похибка – 2,3%).

Соціологи заносили до анкет відповіді лише тих респондентів, які не відмовляються брати участь у березневих виборах. Ще одна особливість: у списку кандидатів були вже не ймовірні, а реальні претенденти, висунуті на посаду мера, та партії, які зголосились позмагатися за депутатські місця Київради.

Отож: за підтриманого «Нашою Україною», «Єдністю», Народним блоком Литвина, ХДС, «Третьою силою» та кількома іншими партіями й блоками Олександра Омельченка готові проголосувати 37 відсотків киян. За його головного суперника, висуванця блоку «Пора-ПРП» Віталія Кличка, віддали б голоси 22 відсотки, за лідера ХЛПУ Леоніда Черновецького – майже 11 відсотків, голову ППСУ Олександра Зінченка – 9, за другого секретаря КПУ Адама Мартинюка і висуванця блоку Костенка – Плюща Валерія Асадчева – майже по 3, лідера НДП Валерія Пустовойтенка – 2 і голову Громадської ради України Валентина Халецького – 0,2 відсотка. Як бачимо, багатьом претендентам легший шлях на Печерськ, до Верховної Ради, ніж до міської на Хрещатику. Соціологи не внесли до списків претендентів ще трьох висуванців на крісло мера: Володимира Марченка (блок Вітренко), Юрія Кармазіна (блок Кармазіна) і самовисуванку Ольгу Сумську, представницю партії «Європейська столиця».

Водночас, якби вибори відбулися тиждень тому, найбільші фракції в Київраді сформували б БЮТ (26 відсотків), «Наша Україна» (23%), Партія регіонів (12%). Мали б своїх міських депутатів також соціалісти (майже 7 відсотків), блок Литвина (6%), комуністи (5) і «Пора – ПРП» (4 відсотки). За піввідсотка мусить ще поборотися Громадський актив Києва, аби подолати 3-відсотковий рубіж.

Звісно, що до міської ради депутатів обирають не стільки за політичними критеріями, як до Верховної, скільки за муніципальним управлінським і господарським досвідом. Попри це, на рейтинги партій усе ж впливає позиція їхніх представників у ставленні до головних подій у державі. Соціологи обрали найрезонанснішу в січні – підписання газової угоди. Кияни оцінили її як: поразка – 34 відсотки, необхідний компроміс – 30%, перемога – 14%. П’ять відсотків киян «нічого не знають про угоду», а п’ятнадцять – ще не розібралися в газових суперечках (мабуть, найвідвертіша відповідь).