Оборудку сплановано заздалегідь

Ми запитали Київського міського голову, чи може столична влада допомогти потерпілим унаслідок оборудки інвестиційно-будівельної компанії «Еліта-центр» повернути їхні гроші?

– Є дві проблеми, – відповів Олександр Омельченко. – Суспільство за останні десяток років було в спокої від великих аферистів. Ви пам’ятаєте в Москві «МММ», наші київські трасти? Цей спокій надав групі аферистів змогу створити спільне підприємство, укласти угоди, заздалегідь спланувати, як обманути велику кількість людей. А довірливість українців – у генах нашої нації, бо вона християнська і живе за законами порядності. Цим і скористалися аферисти. Ми сигнали про оборудку прийняли, усі служби працюють. Є доручення МВС моє і міністра Луценка. Головний же керівник утік, гадаю, що недалеко – за даними, які маємо, у напрямку Росії. Довірливість людей спровоковано тим, що ціну за житло пропонували до 20 відсотків нижчою. Треба було один в одного спитати: «За рахунок чого?» Як було задіяно банківську систему, що дала змогу зробити таку оборудку? Незрозуміло також, на якій підставі інвестори здавали великі суми грошей готівкою. Тож у правоохоронних органів є робота і реальні варіанти привести злочинців до відповідальності.

– Чи передбачає Київрада ухвалу якихось додаткових заходів щодо допомоги потерпілим?

– Київрада не може розглядати такі питання – це не функція представницької влади ні міста, ні районів. У Києві створено мережу, яка не дає приводу таким аферам. Це «Головкиївміськбуд» і Головне житлове управління Києва. Роками ми роз’яснюємо через ЗМІ, що саме ці структури працюють надійно і гарантовано.