«Помаранчеві» переговори – таємниця за сімома печатями

Із часу вересневого розколу у владній команді  люд сподівається на примирення помаранчевих сил. Передусім, «Нашої України» та БЮТ. Порозуміння очікували ще 22 листопада на Майдані під час святкування річниці Помаранчевої революції. Але тоді далі декларацій і показових обіймів Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко справа не пішла.

Після того, як до відставки уряду Юрія Єханурова долучилися депутати від БЮТ, здавалося, що про возз’єднання можна забути, якщо не назавжди, то принаймні надовго.

Та ось перший крок до примирення здійснила  «Наша Україна». Керівник виборчої кампанії блоку Роман Безсмертний розіслав чотирьом силам (БЮТу, СПУ, Порі-ПРП і блоку Костенка – Плюща) проект угоди про співпрацю в майбутньому парламенті. Протягом певного часу потенційні партнери вивчали цей меморандум. Аж ось пан Безсмертний нарешті порадував усіх прихильників помаранчевих, повідомивши, що перемовини таки почалися.

Усі учасники консультацій позитивно відгукуються про майбутній договір. Проте його деталі – чомусь таємниця за сімома печатями. Сторони домовилися взагалі не коментувати хід переговорного процесу. Пан Безсмертний лише повідомив, що нині ситуація подібна до липня 2004 року, коли творилася коаліція «Сила народу». Нині, схоже, останній шанс обговорити формат майбутнього об’єднання. Якщо партнери не домовляться, то після 26 березня в парламенті вони вже не знайдуть спільної мови й протистояння тільки посиляться.

Політики вирішили не узгоджувати розподіл посад у владі. Роман Безсмертний заявив, що на переговорах обговорюють принципи формування коаліції та її програму. Олександр Мороз також прагне домовлятися про загальні принципи блокування, а не про майбутні посади. Крім того, СПУ підпише угоду лише тоді, коли до неї приєднаються всі без винятку «помаранчеві» сили.

Не бажають ділити шкуру не вбитого ведмедя і представники БЮТ, зокрема Микола Томенко. А сама Юлія Тимошенко стверджує, що консолідуватиметься із партіями та блоками, які сповідують близьку їй стратегію розвитку України. Передусім, це сили Майдану.

А от Партію патріотичних сил України та її лідера Олександра Зінченка на перемовини не запросили. Проте він устиг уже поставити умову: до коаліції увійде лише тоді, коли партнери викреслять із партійних списків кількох небажаних персон. Але Роман Безсмертний категорично відкидає таку пропозицію.
Поки що невідомо, скільки триватимуть переговори. Лідер «Пори» Владислав Каськів прагне завершити їх до 15 лютого. Потому відновлена коаліція має презентувати спільний антикризовий план дій. Однак чи встигнуть сторони домовитися? Надто вже амбіційними є деякі політики, тому дискусія, схоже, буде палкою.