Візи полегшать, а вступ – ні

Євросоюз уже цього року може розпочати консультації з Україною про нову угоду щодо «розширеного» партнерства, яка може передбачати й створення зони вільної торгівлі між ЄС і Україною. Але тільки в тому разі, якщо парламентські вибори в Україні відбудуться вільно й чесно.

Комісар Євросоюзу з зовнішніх взаємин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер наголосила: хоча Євросоюз не хоче в принципі виключати можливість вступу України, але наразі поглиблення взаємин можливе за умови чіткого розуміння, що воно відбуватиметься тільки в рамках Європейської політики сусідства. Це означає, що Україна не матиме жодної перспективи членства в ЄС у найближчому майбутньому.

Натомість переговори між ЄС і Україною щодо полегшення візових процедур можуть завершитися уже невдовзі, сказала Беніта Ферреро-Вальднер. Угоду про це можуть підписати вже в кінці лютого чи березні. Борис Тарасюк вважає, що таке полегшення візових процедур має стати першим кроком до повного скасування візової повинності для українців.

У Брюсселі виступила й колишня прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко. Вона заявила про свою відданість європейському курсу України і про підтримку Президента Ющенка.

А також відкинула будь-яку можливість коаліції з лідером Партії регіонів Віктором Януковичем. «Усі депутати, які прийдуть до парламенту в тій команді, яку я веду, будуть підтримувати політику президента і посилювати ті реформи, які ми взяли як свою мету» – заявила Тимошенко в залі Європарламенту.
Євродепутати погоджувалися, що від того, як відбудуться березневі вибори, залежатиме, як надалі сприйматимуть Україну в Євросоюзі.