Закон порушують мало, але всі

У січні виборча кампанія відбувалася вільно, в умовах конкурентності. Однак негативний вплив мала низька політична культура представників політичних партій та виборчих блоків. Такий висновок зробив Комітет виборців України (КВУ) за підсумками моніторингу другого місяця парламентської виборчої кампанії.

Як заявив голова правління КВУ Ігор Попов, порівняно з груднем у січні зросла кількість випадків застосування адмінресурсу. Проте це не мало системного характеру, як позаторік. Адмінресурс, до того ж, було спрямовано на підтримку багатьох суб’єктів виборів, зокрема НСНУ, Партії регіонів, БЮТ, «Не так», СПУ, блоку Костенка-Плюща, блоку Литвина, партії «Відродження» тощо. «Практично всі партії так чи так порушували норми агітації», – твердить заступник голови КВУ Євген Побережний.

За висновком КВУ, більшість партій виявилися не готовими до пропорційної системи виборів. Про це свідчить створення іменних блоків замість ідеологічних, безвідповідальне ставлення до подань кандидатур у склад виборчих комісій, брак внутрішньопартійної дисципліни та демократії при формуванні списків кандидатів.

Минулого місяця зросла кількість фактів застосування брудних методів політичної боротьби, поширення наклепницької інформації тощо. Початок виборчої кампанії до місцевих рад супроводжувався конфліктами та порушеннями під час формування територіальних виборчкомів та списків кандидатів.
КВУ позитивно відгукнувся про указ Президента щодо забезпечення чесних виборів. «Хоч багато положень указу і дублюють норми законодавства, але цей сигнал має запобігти повторенню ряду класичних проблем українських виборів», – заявив Ігор Попов.

Комітет виборців вимагав від правоохоронців розслідувати факти «чорного» піару, а партіям вкотре рекомендує оприлюднити біографії кандидатів. Бо списки кандидатів на інтернет-сайтах партій часто обмежуються прізвищем, іменем і по батькові претендента на депутатське крісло. Мовляв, їжте, виборці, й не обляпайтеся.

І надалі залишається проблема суперечностей у виборчому законодавстві. Наприклад, Верховна Рада продовжила на дві години час для голосування за кандидатів до парламенту. Але до закону про вибори місцевих рад таких змін не внесено. Виборець, який прийде голосувати після 20 години, може не отримати бюлетені з кандидатами до міської, сільської чи районної ради. Адже їх, якщо дотримуватися закону, на ту пору вже мають  опечатати.

Про  конкретні факти порушень, що їх зафіксували члени КВУ, розповімо у наступних номерах газети.