Розробка родовища… в конвертаційному центрі

Столичні правоохоронці викрили тяжкий економічний злочин. Збитки, яких могли завдати шахраї державній скарбниці, становлять 14 мільйонів гривень.

Злочинна схема була побудована на використанні бюджетних коштів, виділених на державну програму розвідки  та розробки  родовищ корисних копалин. Як повідомила співробітник центру громадських зв’язків столичної міліції Наталія Стеценко, одне з регіональних геологічних підприємств Держкомприродоресурсів України впроваджувало в життя плани щодо розробки нафтових родовищ. Для цього генеральний директор замовника уклав угоду  з комерційним підприємством. Згідно з угодою розробка мала три етапи. Перший коштував майже два з половиною мільйони гривень, другий – дев’ять, третій – близько трьох.

Зрозуміло, передусім проводиться  розвідка, складається проект, який потім вивчають. 15 грудня 2004 року замовник  перерахував підрядникові кошти за виконання першого етапу робіт. Найцікавіше, що до Державної комісії з експертизи геологічних проектів    наукова робота  було подано через півтора місяця після перерахування коштів. Потім їх перерахували на рахунки трьох комерційних підприємств та невдовзі конвертували. Ревізія наявних документів отримувачів показала, що жодних робіт не проводилося.


Щоб перевірити, наскільки робота відповідає витратам, правоохоронці передали проект до Центру аерокосмічних досліджень Землі Академії наук України. Згідно з експертним висновком перший етап роботи наукової цінності не має, кваліфікація спеціалістів, які проводили роботи та готували звіт, викликає сумнів, а витрачання бюджетних коштів є безпідставним.

Прокуратура столиці порушила кримінальну справу за розтрату та зловживання службовим становищем. У державних посадовців неприємна перспектива – ув’язнення терміном від 5 до 12 років.

Інф. «ВК»