Дітям війни пільги передбачено

Володимир Павлович ГРИНЕВИЧ із Шевченківського району поскаржився на те, що місцеві чиновники нешанобливо ставляться до дітей війни та неналежно виконують щойно принятий закон про пільги для них. Зокрема, ЖЕК №1005 у січні не надав 25-відсоткової знижки за комунальні послуги, бо, мовляв, у бюджеті на це не передбачено коштів. Уже й лютий почався, а про перерахунок та пільги знову нічого не можна добитися, бідкається наш читач.

Як повідомили редакції у Комітеті Верховної Ради України з питань бюджету, згідно з Законом «Про соціальний захист дітей війни» та Бюджетом-2006, усім громадянам, яким на день закінчення Другої світової війни (2 вересня 1945 року) не виповнилося 18 років, передбачено 25-відсоткове зниження плати за комунальні послуги (електроенергію, газ, водопостачання, водовідведення та телефон) та 30-відсоткова від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб надбавка до пенсії (105 гривень, бо з 1.01.2006 року прожитковий мінімум для непрацездатних осіб дорівнює мінімальній пенсії за віком – 350 гривень). На це у державному бюджеті на 2006 рік кошти передбачено. Окрім цього, діти війни також мають право на безплатний проїзд всіма видами міського пасажирського транспорту, автотранспорту загального користування у сільській місцевості, залізничним і водним транспортом приміського сполучення, а також у приміських автобусах у межах області за місцем проживання. Діти війни також мають переважне право залишитися на роботі при скороченні штатів, отримати відпустку у зручний для них час та додаткову без збереження зарплати строком до двох тижнів на рік, а також виплату допомоги з тимчасової непрацездатності у розмірі 100 відсотків від зарплати, незалежно від стажу.

Чекаємо ваших запитань, пропозицій, зауважень, скарг, побажань на редакційному «гарячому» телефоні 442-97-40, який у режимі автовідповідача працює цілодобово і без вихідних.