«Критика» – як дитя свободи

Днями в столичному Будинку вчених відбулися урочистості з нагоди виходу у світ сотого числа  літературно-публіцистичного видання «Критика».

Як наголосив головний редактор «Критики» професор Гарвардського університету Григорій Грабович,  спершу часопис не мав ні бюджету, ні редакційного портфеля, ні свого кола авторів. А згодом виріс у ціле видавництво, а віднедавна й дослідницько-видавничий Інститут критики.

«Критика» – це певний стандарт і рівень авторитету не лише в українському, а й на східноєвропейському інтелектуальному полі. Це приклад плекання, формування певного середовища і діалогу в суспільстві. Власне, ця інституція постала дев’ять років тому як громадська ініціатива – в цьому її творча унікальність. Щоправда, без спонсорської  допомоги Фонду катедр українознавства  та Українського наукового інституту Гарвардського університету ця ініціатива навряд чи змогла б працювати і розвиватися... На жаль, вітчизняні потенційні жертводавці поки що не виявляють значного зацікавлення гуманітарними проектами.

Свого часу, наголошувалося на ювілейному святі «Критики», в Парижі виходив  польський часопис «Культура», який спричинився до формування сучасної гуманітарної еліти у підрадянській Польщі. «Критика» – дитя незалежної України, яке зростає і міцніє разом із нею.

Хочеться сподіватися, що добрим знаком на ювілейному святі «Критики» були не лише присутність, а й цікавий  виступ міністра культури і туризму Ігоря Ліхового.

Л. Т.