Дзвін жалоби

Навіть не віриться, що незабаром мине 20 років з того страшного дня.

Та мертві спорожнілі села і душі безневинно потерпілих від наслідків Чорнобильської катастрофи завжди нагадуватимуть про це. Не дозволять забути й живі: ті, хто зміг вижити, і ті, котрі співчувають їм. Багато віків берегтиме пам’ять і меморіальний комплекс, який постає на Смородиновому узвозі. 26 квітня тут жалібно задзвонить дзвін.

Уже завершують будівництво храму, де кожен охочий невдовзі зможе помолитися за душі померлих та за здоров’я живих. Далі відвідувачі матимуть змогу спуститися до кола пам’яті, де встановлено дзвін, який у річницю трагедії продзвонить 20 разів. Неподалік постане символічна курган-могила. Архітектор проекту Микола Жариков запропонував перепоховати тут одного з перших загиблих від аварії – пожежника, захороненого в Харківській області.

Нагадуватимуть про трагедію також площа та стіна пам’яті. Планується розмістити некрополь загиблих населених пунктів – 30 метрів у діаметрі (умовна 30-кілометрова зона) з доріжками. Відповідно до карти Чорнобильської зони, тут розмістять камені з назвами мертвих сіл та міст, до яких вестимуть доріжки. Усе це планують завершити до 20-ї річниці трагедії. Дещо пізніше зводитимуть двоповерховий музей з діорамою. Загалом же всі роботи планується завершити до 21-ї річниці Чорнобильської катастрофи. Для цього Київський міський голова порадив повторно винести проект меморіального комплексу на містобудівну раду і якнайшвидше затвердити його повністю. Він також доручив долучити до робіт «Укрреставрацію».