Льодова казка «Шангрі-Ла»

Після двотижневої перерви життя в Національному цирку України знову розбурхалось. На арені – нова програма Московського цирку на льоду під інтригуючою назвою «Шангрі-Ла», київська прем’єра якої відбулася минулої п’ятниці.

Востаннє цирк на льоду був у Києві чверть століття тому. Тож не дивно, що вже перша вистава зібрала повний аншлаг. Хто парами, хто родинами чи компаніями – кияни почали заповнювати цирк майже за годину до її початку. Біля кас утворилася чимала черга тих, хто не встиг завчасу купити квитка. Але більшості з них не пощастило. Майже всі квитки, хоч і коштували вони 15 – 35 гривень, розпродали ще під час новорічних програм. Решта розійшлися перед виставою за лічені хвилини. Тож залишалось або повертатися ні з чим, або здатися на милість перекупників, що тупцювали перед входом до цирку. Проте їхня ціна на квиток (у перший ряд – 70 гривень, на передостанній – 60) багатьох охочих відлякала.

«Шангрі-Ла» –  це стародавня буддійська назва, що в перекладі означає Царство богів, або «Там, де людям добре». Вистава складається з двох відділень, які між собою практично не пов’язані. Перший уводить глядача в світ цирку на льоду: тут і жонглери, і клоуни, і акробати, і еквілібристи. Другий же – така собі міні-містерія, що розповідає про крижану планету, де точиться боротьба між Добром та Злом. Населяють цю планету різноманітні істоти – тут і Червона королева, і зомбі, і чудернацькі птахи. Дехто – милий і приємний, дехто – страшнуватий.

Льодове шоу вразило всіх – і дорослих, і малих – яскравими костюмами, динамічністю та нестандартністю. Протягом майже двох годин не вщухали оплески. А один хлопчик після кожного номера вигукував: «Блаво!»

Артисти, відчуваючи підтримку глядачів, старалися, як могли. Вони жонглювали, стрибали, злітали в повітря, їздили на велосипедах і запускали повітряних зміїв. І все це – на ковзанах, які, до речі, важать близько трьох з половиною кілограмів.

Чи не єдині, хто виступає в програмі без ковзанів, – повітряні гімнасти. На жаль, в прем’єрний день публіка їх не побачила через прикрий інцидент: обслуговуючому персоналу не вдалося натягнути страхувальну сітку. Проте присутні в залі, серед яких була й відома німецька фігуристка Катаріна Вітт, поставилися до цього з розумінням і привітали артистів бурхливими оваціями.

Московський цирк на льоду за 15 років свого існування об’їздив понад 30 країн. А от до Києва завітав уперше. Із того директор, продюсер і художній керівник колективу Сергій Рижков дуже радий, адже давно про це мріяв. «Я понад 25 років виступав акробатом на льоду, –  розповідає він. – І коли вийшов на пенсію, вирішив створити власний льодовий цирк. У моїй трупі 55 осіб, з яких 46 – артисти, серед них багато й українців. Це і циркові артисти, і професійні фігуристи. Оскільки в нас немає спеціальної підготовки, то йде взаємообмін досвідом –  спортсмени навчаються циркових трюків, артисти –  кататися на ковзанах. До речі, сам я на ковзани став тільки у 23 роки».

«Шангрі-Ла» – програма нова, їй трохи більше року. На її створення пішло майже два роки. Усі номери Сергій Рижков вигадав сам. Один із них має незвичну історію. «Ми були на гастролях у Японії. А, як відомо, японці дуже полюбляють запускати повітряних зміїв. Одного разу вночі, години в три, я прокинувся від того, що мені наснилось, як поєднати ковзани з цими зміями. Ми дібрали гарну музику, костюми і вийшов дуже вдалий ліричний номер, якого до нас ще ніхто не  виконував».