Донбасу конституційна реформа не потрібна

Щоб дізнатися, як оцінило суспільство резонансні політичні події, про електоральні наміри українців початку нового політичного року, Інститут соціальної та політичної психології АПН України провів всеукраїнське опитування й оприлюднив його результати на вчорашній прес-конференції.

Соціологи досліджували, зокрема, ставлення населення до газової кризи; рівень довіри до державних органів і політичних діячів; наміри щодо парламентських виборів-2006; громадську думку відносно європейської та євроатлантичної інтеграції і вступу України до ЄЕП.

У суспільстві переважає негативне ставлення до укладеної на початку січня угоди з врегулювання відносин у газовій сфері між Україною та Російською Федерацією. Однак діаметрально протилежна позиція в ставленні до відставки уряду Ю.Єханурова,  спричиненої підписанням угоди. Не схвалюють відставку 42,5 відсотків опитаних, схвалюють – лише 29,6%.

Громадська думка щодо газової кризи та спричиненого нею політичного протистояння формується в регіонах України доволі хаотично, суперечливо і не завжди узгоджується з усталеним уявленням про домінуючі у тому чи тому регіоні політичні переваги. Найбільш позитивно оцінили укладену газову угоду як жителі Волинської, Закарпатської, Рівненської, Чернігівської областей, так і кримчани. А в Галичині, навпаки, негативні оцінки істотно переважали позитивні. Схвалюють підписання угоди: серед прихильників Блоку «Наша Україна» – 50,7%; БЮТ – 25,1%, Партії  регіонів – 30,9%  опитаних.

Як і раніше, українське суспільство неоднозначно ставиться до конституційної реформи, що набула юридичної сили з 1 січня цього року. На послідовному втіленні в життя внесених до Конституції змін наполягають лише 27,4% опитаних (найвищим є цей показник в АР Крим – 36,1%). На думку понад 19% респондентів, конституційну реформу в її нинішньому вигляді слід призупинити і винести зміни до Конституції на всеукраїнський референдум, як пропонує Президент України. Чималою є частка опитаних, які вважають, що найближчим часом конституційна реформа в Україні взагалі не потрібна і її слід скасувати (17,6%), причому такої думки дотримується, як не дивно, 31% жителів Донбасу (найвищий в Україні показник).

43% респондентів не згодні з тими політиками, які закликають президента розпустити нинішню Верховну Раду і запровадити пряме президентське правління, а 24% поділяють ці затії. Найбільшу довіру співвітчизників серед включених до списку державних і політичних діячів мають В.Литвин (39,6%), О.Мороз (39,4%),  В.Ющенко (38%), Ю.Тимошенко (36,4%), А.Кінах (36,3%), Ю.Луценко (36,3%), Ю.Єхануров (34,8%). Попри те, що рівень довіри до президента дещо знизився, найбільш негативний баланс довіри-недовіри, як і минулого року, в лідерів опозиції – Л.Кравчука (–55,8), П.Симоненка (–44,4), В.Януковича (–29,3).
Про результати опитування з інших питань, зокрема, що стосуються виборів, читайте в наступному номері.