Євровипробування номер тринадцять

Український футбол очікують матчі з авторитетними конкурентами

Жеребкування учасників уже тринадцятого за ліком європейського чемпіонату виявилося цікавим і непередбачуваним. Україні дісталися, можливо, і не найсильніші, проте достатньо грізні суперники на чолі з італійцями та французами. Хтось поспішив назвати другу відбіркову групу «смертельною». Але що тоді казати про рівень конкуренції в першій та четвертій кваліфікаційних зонах, де приблизно однаковими здаються можливості навіть не трьох, а чотирьох претендентів на два призових місця?..

Національна команда України потрапила до групи «В», яку очолили французи, а найнижчим рейтингом володіє збірна Фарерських островів. Обидва полюси номінального турнірного реєстру дісталися колективам, які по праву вважаються міцними середняками в своїх рейтингових угрупуваннях. Іншими словами, французи поки що не найсильніші, а фарерці – не найслабкіші на континенті. Подібної характеристики заслуговує і решта конкурсантів: італійці, шотландці, литовці та грузини тримаються ближче до вищих за рейтингом груп. І це засвідчує насправді високий об’єктивний потенціал учасників перегонів, яким за будь-яких умов не уникнути надзвичайно гострої конкуренції. Остання подробиця може стати найважливішим фактом у підсумковому розподілі турнірних місць: відібрати очки навіть у фаворитів спроможні якщо й не всі, то майже всі з відбіркової сімки, а це означає, що події в кваліфікаційній групі «В» розгортатимуться насправді непередбачувано.


«Жовто-блакитні» жодного разу в історії не змагалися зі збірними Шотландії та Фарер на будь-якому рівні – ні в офіційних турнірах, ні в товариських матчах. А от з іншим квартетом уже зустрічалися неодноразово, причому з усіма – в європейських і світових перегонах. Найцікавіші факти з минувшини стосуються, либонь, литовців та французів. Адже саме прибалти, наприклад, стали нашим найпершим опонентом у міжнародних чемпіонатах взагалі та континентальних зокрема: восени 1994 року прем’єру відбору на Євро-96 ознаменував київський матч українців з литовцями, гору в якому взяли гості. Натомість наші поєдинки з «трьохкольоровими» на шляху до Євро-2000 переможця так і не виявили – 0:0 в Сен-Дені та Києві, хоча в єврофіналі тріумфували саме французи, котрі перемогли в останньому матчі… збірну Італії! Історія здатна й на такі дивовижні вибрики.

З-поміж інших відбіркових груп ми схильні виділяти першу, третю та четверту. Третя, в якій роль номінального лідера дісталася чинному чемпіонові континенту – національній команді Греції, найслабкіша за рівнем учасників і найпрогнозованіша, як на нас. Очевидно, «третього зайвого» розіграють норвежці, турки та греки, до того ж найгіршими здаються шанси останніх. А от передбачити підсумковий розклад сил у першому та четвертому змагальних циклах, либонь, найскладніше. Бо крім чотирьох авторитетних і по-справжньому конкурентоспроможних претендентів у призери, кожна група має ще й не набагато гірші команди з так званим п’ятим рейтингом – фінську та валлійську. Тобто напруження та безкомпромісність суперництва в євровідборі тут будуть насправді винятковими. Достатньо простими для прогнозування, хоча й нелегкими в змаганні уявляються п’ятий та сьомий «семерики». Там є беззаперечні фаворити – англійці та нідерландці відповідно, а хто стане «третім зайвим» у суперництві хорватів і росіян та румунів і болгар, з’ясується з часом. А от у групі «А», де жереб звів азербайджанців з вірменами, можливі й нештатні ситуації на кшталт відмови когось з опонентів.