Дошкуляють босі мігранти

Розповідаючи про плани Держкомкордону на цей рік, перший заступник голови Павло Шишолін повідомив, що і надалі сповідуватимуть нову ідеологію охорони рубежів. Пов’язано це з демілітаризацією – нині прикордонні війська перетворено на правоохоронний орган. Почнеться і повне технічне переоснащення підрозділів, започаткують нові технології несення служби. 2006-й має стати роком стабілізації кадрів, відтік офіцерів буде щонайменшим (цьому сприятиме поліпшення умов, зокрема і соціальних).

Очікується також впровадження нових технологій. Ідеться насамперед про автоматизовану систему охорони державного кордону. Вона дасть змогу кожному начальнику застави, користуючись комп’ютером, планувати і контролювати службу нарядів. Спеціальна комп’ютерна система ризиків допомагатиме офіцерові, згідно із зібраною інформацією, визначати найуразливіші місця на його ділянці. До речі, великі надії покладено на мобільні підрозділи, що створюються в кожному прикордонному загоні (їх в Україні 20). Ці підрозділи на авто, обладнаних бортовими комп’ютерами, нестимуть службу в автономному режимі по кілька діб.

Нещодавно, виступаючи у Лондоні на міжнародній конференції з питань протидії незаконній міграції, Павло Шишолін наголосив, що 2005 року наші прикордонники затримали 16 тисяч нелегальних мігрантів. Багато з них за український кошт повернуто до рідних країн.

Далеко за межами України відомий пункт утримання нелегальних мігрантів у селі Павшиному, що на Закарпатті. За допомогою благодійних організацій «Карітас» і «Ніка» для тих, хто перебуває тут, закуплено в достатній кількості постільну білизну, уніформу, взуття, посуд, ковдри, працює душова. Але, коли відвідують заклад представники міжнародних правозахисних організацій, мігранти виходять до них неодягнені, босі. У такий спосіб вони демонструють, що їхнє утримання не відповідає європейським нормам.

Павло Шишолін визнав, що серед прикордонників не всі чисті на руку, трапляються факти корупції. Керівництво частин викриває таких людей. Наприклад, 2005 року порушено близько двох десятків кримінальних справ. Але судові процеси закінчуються умовними термінами або ж узагалі нічим. Тому тішить те, що цих людей зі служби обов’язково звільнять.