Земля стає найвигіднішим товаром

Столична земля стала надзвичайно привабливою для бізнесменів. Житло в Києві приносить шалені прибутки, і бажаючих займатися будівництвом у нашому місті хоч греблю гати. Але для будівництва потрібні ділянки. Саме на них зосереджено увагу інвесторів. Столична влада, коли раз у раз навколо окремих будівництв розгоряються конфлікти, тепер вдумливо розподіляє земельні ділянки. Про безплатні наділи вже не йдеться – мова тільки про оренду й продаж.

На розширеній колегії КМДА заступник голови КМДА, начальник Головного управління земельних ресурсів Анатолій Муховиков розповів, що цього року Київ планує одержати 900 млн. грн. від продажу земельних ділянок. Торік від таких операцій бюджет міста поповнився на 747 млн. грн. від продажу землі, ще 320 млн. було одержано за її оренду. У подальших планах – істотне збільшення ставки орендної плати. Щодо продажу, то нині готують документацію для аукціонів на 500 земельних ділянок. Цікаво, що, за словами пана Муховикова, в роботі перебуває 3,5 тис. земельних ділянок, документи на які було подано до 1 вересня, однак багато з них виділено не буде, бо вони містяться в історичних зонах і зонах зелених насаджень. Тож, мабуть, аби не робити зайвої роботи, спочатку необхідно було б провести інвентаризацію столичних земель. Щоправда, розробку проекту Програми використання та охорони земель міста Києва на 2006 – 2010 роки завершено. У березні її розгляне сесія Київради.

Тоді, після її ухвалення, істотним джерелом надходжень до бюджету стане застосування норми, коли з продажем наявних будівель і споруд продається і земля під ними.

– У Києві достатньо ділянок, придатних для забудови, – зазначив Анатолій Муховиков. – Є досить багато будівель і споруд, житлових будинків, які потрібно і можна реконструювати, що може дати нам запас земельних ділянок на 20 років. Розробка нової містобудівної документації та детальних планів територій допоможе виявити ділянки, які можна виставити на аукціон. На сьогодні їх запас становить щонайменше з півтисячі. За час дії Програми використання та охорони земель надходження до міського бюджету від операцій із землею передбачаються на рівні 6,5 млрд. грн.

За повідомленням пана Муховикова, до кінця 2006 року має завершитися процес делімітації кордонів Києва з Київською областю. Столиця поки що не може розраховувати на збільшення своєї території, оскільки на це не погоджується Київська обласна державна адміністрація. Переговори щодо створення столичного регіону, який дав би імпульс для розвитку міст-супутників, теж не увінчалися успіхом.