Нове життя столичних шкіл

У столиці чимало шкіл, котрим уже понад півстоліття. Під час недавнього огляду освітніх закладів Київський міський голова Олександр Омельченко запевнив, що в місті реконструюватимуть усі школи, побудовані у післявоєнний час. «Гадаю, що для реалізації цієї програми, яка передбачає не лише реконструкцію старих корпусів, а й добудову нових, знадобиться 7-9 років», – зазначив він. Щодо будівництва нових освітніх закладів, то воно й надалі вестиметься виключно за сучасними нормативами.

Яскравим прикладом, де вміло поєдналися осучаснення й добудова, стала середня загальноосвітня школа № 177, що в Солом’янському районі. Раніше вона містилася у старенькому корпусі, нині ж це сучасний навчальний заклад. Будівельники потрудилися на славу. Задоволені своєю роботою, вони визирали з вікон, вітаючи міського голову, котрий прибув на оглядини. Голова Солом’янської РДА Іван Сидоров запевнив, що цей комплекс повністю здадуть до першого вересня. Для цього знадобиться 27 млн. грн. На 5 млн. грн. більше потрібно буде для реконструкції та добудови спеціалізованої школи №115. «Закладу виповнилося вже 70 років, це – найстаріша школа в районі, ще з дерев’яним перекриттям!» – наголосив Іван Петрович. Виявляється, вона була першою в районі, де поглиблено вивчали англійську мову. Нині тут, не покладаючи рук, трудяться київміськбудівці, аби в березні постала нова сучасна добудова. Незабаром розпочнеться будівництво басейну. Чимало робіт уже виконано: у цьому переконували охайно пофарбовані стіни, металопластикова столярка.
Очікує оновлення й школа №144, яка веде свій лік ще з 1957 року. Нині вона відлякує своїми похмурими полущеними стінами. Та не мине й року, як вона також заживе новим життям.

А ось спеціалізована школа №41 імені З.Слюсаренка, що в Шевченківському районі, уже «хизується» своїм оновленням. «Неабияк допомагає навчанню й сучасне обладнання, – розповідає директор навчального закладу Олена Онаць. – Наприклад, електронна дошка відкрила нові можливості зображення та полегшила засвоювання вивченого». Залишив свій електронний автограф на ній і міський голова. На пришкільному льодовому майданчику учні мають змогу кататися на ковзанах, грати у хокей. У цьому, ставши на лід, переконався й заступник голови КМДА – начальник Головного управління освіти і науки Валерій Кір’ян.

Є сподівання, що через кілька років усі столичні школи відповідатимуть європейським стандартам та тішитимуть затишком. Однак болючою темою й надалі залишаються санвузли. Олександр Омельченко зазначив, що жодна школа не розпочне нового навчального року, якщо не буде приведено в належний стан місця загального користування. А Валерій Кір’ян нагадав, що в школах обов’язково мають бути питні фонтанчики: «І кожен з них ще й обладнаний спеціальними фільтрами». На ці потреби цьогоріч у столичному бюджеті передбачено 7 млн. грн.