Мрії про перший десяток супроводжують українців у Швейцарії

Учора в швейцарському Санкт-Галлені наша національна команда стартувала в основній частині континентального чемпіонату матчем з поляками. Наступними суперниками українців будуть словенці та швейцарці. Фінішує гандбольне Євро-2006 5 лютого.

Сьомий за ліком. Європейські перегони відбуваються всьоме і вчетверте серед учасників фінального циклу представлена Україна. До цього титулом найсильнішої на континенті володіли тільки три національних команди. Шведи були чемпіонами Старого Світу чотири, росіяни та німці – по одному разу. Чинні чемпіони – німці, а товариство на п’єдесталі пошани два роки тому склали їм словенці та данці. «Жовто-блакитна» дружина ще жодного разу не пробивалася до чільного десятка. Наше найвище досягнення – одинадцяте місце в континентальних перегонах 2002 року. Більше того, з попередніх сімнадцяти матчів останнього раунду наші співвітчизники програли аж чотирнадцять, а виграли – лише два. Цифри насправді промовисті, проте до Швейцарії команда вирушила з певним оптимізмом.

На тлі внутрішніх протиріч. Але оптимізм, та й то відносний, випромінює в основному головний тренер. Олімпійському чемпіонові Сергію Кушнірюку по-іншому й не можна, бо постійні чвари, що роздирають гандбольну федерацію і позначаються й на головній команді країни, змусили його покладатися виключно на себе. Збірна провела непогані підготовчі збори, увінчані контрольними матчами в Іспанії та Білорусі, де, за словами «головного», постала цілком боєздатним і згуртованим колективом. Однак до Швейцарії вибралася в ослабленому складі: вибув із строю травмований лідер – Лочман. Однак інші ветерани здорові – голкіпер Білик, а також Костецький, Нат, Наталюк, Петренко та Прудиус, і саме навколо них гуртуватиметься здібна молодь, закликана під національний прапор із українських клубів – ЗТР, «Шахтаря-Академії» та «Світлотехніка-Колоса».

Четвертий зайвий. З кожної групи мають вийти по три команди. Це означає, що за підсумками групових перегонів відсіється лише найслабкіший. Об’єктивно таким у групі «А», де виступають українці, вважається колектив господарів. Але, по-перше, швейцарці мають позитивний баланс у матчах з Україною (зокрема, переграли наших два роки тому на попередніх єврофіналах – 25:22). А по-друге, господарям зазвичай і стіни допомагають. З огляду на колишні досягнення найтитулованіші в квартеті – словенці, срібні призери Євро-2004. Але віце-чемпіонські регалії вони завоювали вдома, а більше до чільного гурту в Європі не потрапляли. Реальним фаворитом, за оцінками фахівців, є польська репрезентація. Тож учорашній матч українців з «біло-червоними» став своєрідним лакмусовим папірцем для всіх учасників попередньої групи.