«Добросусідство» із запахом газу, молока і м’яса буйвола

Сильні морози знову охолодили стосунки із Москвою й дали поштовх черговому витку українсько-російського протистояння. Представники «Газпрому» знову стверджують, що Україна краде газ. А ветеринарна служба північного сусіда раптом заборонила ввезення з нашої країни м’яса та молочних продуктів. Ці заяви пролунали саме після скандалу навколо чорноморських маяків. Тому в багатьох одразу ж виникає думка, що події ці пов’язані. Чи не є вони складовими однієї великої антиукраїнської інформаційної кампанії?

Про політичне підґрунтя неполітичних суперечок говорять і урядовці. Міністр агропромислового комплексу Олександр Баранівський впевнений, що заборона імпорту м’яса – відповідь Кремля на спробу повернути маяки. А прем’єр-міністр Юрій Єхануров не сумнівається, що звинувачення в несанкціонованому відборі газу – чергова спроба інформаційної атаки на нашу державу.

Глава уряду визнає, що через похолодання ми справді стали споживати більше блакитного палива. Країна встановила своєрідний рекорд: щодоби спалюють 427 млн. кубічних метрів газу, що на 70 млн. більше, аніж за нульової температури. Але домовленості Україна не порушує, газ ніхто не відбирає.

Європа нас ні в чому не звинувачує, там із розумінням ставляться до збільшення витрат палива через погіршення погодних умов. Донедавна й Росія не висувала жодних претензій та навіть збільшила постачання газу в Україну. Його нам вистачає, тому красти немає сенсу.

Та хай там як, але енергоносії доведеться економити. Юрій Єхануров закликав підприємства (передусім, металургійні та хімічні) знизити споживання блакитного палива на 15 відсотків. Хто цього не зробить, залишиться без газу взагалі. А от населення не повинно відчувати нестачу тепла в квартирах, бо в комунальній сфері економії поки що не планують. Відмовився уряд і від ідеї збільшити податки через зростання ціни на газ.

Затягується процес створення спільного підприємства між НАК «Нафтогаз» та «РосУкрЕнерго». Сторони ніяк не можуть остаточно погодити всі позиції договору. Але все одно рано чи пізно доведеться його укласти.

– У нас немає іншого шляху транспортувати газ, аніж за допомоги «РосУкрЕнерго», – зауважив прем’єр. – Немає, на жаль, альтернативи.

Перед укладенням договору Антимонопольний комітет зможе провести перевірку російської компанії. Бо діяльність її зумовлює надто багато питань. І на одне із них глава уряду може відповісти вже нині. А саме: він стверджує, що заступник голови «Нафтогазу» Ігор Воронін та його екс-керівник Юрій Бойко, яких раніше пов’язували із «РосУкрЕнерго», вже не є членами координаційної ради компанії.

Тривають переговори і щодо української м’ясо-молочної продукції. Юрій Єхануров сподівається, що сторони зможуть найближчим часом владнати конфлікт. Урядовці визнають, що через Україну таки провозили контрабандою м’ясо індійського буйвола. Нині розслідують цей інцидент, а чиновників, які допустили таке порушення, звільнять із роботи. До якості українських м’ясопродуктів жодних претензій немає. Незрозуміло, до чого тут заборона ввезення молочної продукції, вона ж не з… буйволів. На захист нашої харчової промисловості став навіть посол Російської Федерації Віктор Черномирдін. Він упевнений, що в цій ситуації програють передусім самі росіяни, які залюбки споживають якісні та смачні українські сири, молоко та масло.

Із початку року у взаєминах України та Росії відчувався неприємний запах газу. Потім додалися аромати м’яса та молока. Чим ще запахнуть наші з Росією відносини завтра?