Бомжам не дадуть замерзнути

Кияни мерзнуть, багато хто через перевантаження мереж по кілька днів навіть сидить без світла, як це було, наприклад, на вулиці Лук’янівській. Тож мороз «дістав» багатьох. Ми запитали Київського міського голову про ситуацію в столиці.

– Найближчими днями буде потепління, – відповів Олександр Омельченко. – Щодо прогнозів на подальші дні, то на початку лютого знову можливе похолодання. У Києві ситуації в цілому я дав би оцінку «задовільно з натяжкою», тому що багато сімей (і це справедливо) вмикають прилади для обігріву, і є випадки, коли не витримують електричні запобіжники. Аварійні служби працюють цілодобово. Таких же випадків, як в інших містах, де люди залишилися не тільки без тепла, а й без гарячої води, у Києві немає. Є разові аварійні від’єднання в окремих мікрорайонах. Проте вважаю, що всі мають знати: навіть те, що може трапитися раз на десять чи двадцять років, потрібно передбачати. Нещодавно від морозу тріщали  дроти тролейбусної контактної мережі, не витримала холоду конструкція витяжної труби на ТЕЦ.

Щодо київських безпритульних, то це не ті бомжі, яких знають у світі та Європі. На жаль, наші бомжі – це здебільшого наркомани, алкоголіки і злочинці. Але вони – люди. Начальнику столичної міліції генералу Яремі дано розпорядження не чіпати бомжів, де б вони не перебували – у магазині, на вокзалі чи в аеропорту, і не виганяти їх на вулицю. Львівський приклад, де встановили кілька наметів для бомжів і давали їм гарячий чай, по-людськи хороший. І нам би не завадило подумати про такий спосіб обігріву.