Цілющі золоті яблука

Чашка смачного гарячого чаю та ще й з лимоном ніколи не зашкодить. Тим паче, що такий кислючий жовтий фрукт – неабиякий елексир проти застуди, депресії, анемії. Це також чудовий протизапальний, бактерицидний, жарознижувальний, загальнозміцнюючий засіб – усіх його лікувальних якостей не перелічити. Одне слово, ціла домашня аптечка.

Колумб відкрив не лише Америку…

У давніх літописах не випадково згадується лимон, як цілющий чарівний фрукт. У наших народних казках його називали чарівним яблуком, за яким Іван-Царевич їздив за тридев’ять земель. Греки іменували його золотим яблуком, а запашні квіти його вплітали у весільні вінки нареченої та нареченого.
Лимон до нас прийшов із країн Південно-Східної Азії, де культивувався ще 2500 років тому (у дикому вигляді він невідомий). У XII столітті хрестоносці привезли його зі Святої землі – Палестини – в Італію та Іспанію. Там він добре прижився і став провідною плодовою культурою. Іспанський історик Лас-Казас стверджує, що Христофор Колумб привіз кісточки лимона із Канарських островів, коли здійснив свою другу подорож. До Росії цей фрукт потрапив із Голландії, де цар Петро I вивчав корабельне мистецтво. Попервах його вирощували в садах вельмож, а з середини XIX століття розводили в домах ремісників і навіть у селянських хатах.

Найкращий той, що дуже жовтий

Нині в Україні лимон не дефіцит, хоча в наших садах немає лимонних дерев – клімат не той. На ринках, у магазинах будь-якої пори року можна побачити його на прилавках та полицях. І коштує відносно недорого – 6-7 гривень за кілограм. Проте ми зазвичай купуємо такі фрукти не кілограмами, а радше по кілька штук. Навіщо набивати холодильник товаром про запас, коли будь-якого дня можна купити свіжий. Одначе, ходячи поміж прилавків, намагаємося вибрати найкращий – найсоковитіший, із тонкою гладкою шкіркою, найкисліший (?), бо той, який солодкий, не такий цілющий.

Найкращий вид лимона – дуже жовтий і великий (важкий), з маслянистою шкіркою. Він вельми соковитий і має мало кісточок. Варто вибирати плоди насиченого жовтого кольору, але не жорсткі на дотик. Зморщені, товстошкірі або ж м’які та рихлі можуть бути перестиглими, висохлими, або навіть із гнилим м’якушем. Як правило, лимони самі не опадають на першому році життя. Якщо їх не зрізати до зими жовтими, вони знову почнуть зеленіти. Улітку їхня шкірка товстішає, а восени – знову жовтіє, начебто вдруге достигає. Але дворічні плоди мають менше вітамінів та інших біологічно активних речовин. Тому не гоніться за великими товстошкірими лимонами, бо вони можуть виявитися старими. Треба зважати на те, що ці плоди зазвичай зривають ще зеленими, недозрілими. І в них свої переваги – довго (по кілька місяців) зберігаються. Найкраще для цього місце – темне прохолодне приміщення, це може бути нижнє відділення холодильника. А краще – у воді, тоді вони будуть напрочуд соковитими.

Якщо встали вранці не з тієї ноги

Або ж похмурі, подавлені, незадоволені, то знайте, що нога тут не до чого. Це сигнал, що у вашому організмі негаразди і скоріш за все, не вистачає вітаміну С, якого так багато в лимоні. Доречно вранці до сніданку випити півсклянки свіжовичавленого соку, розбавленого водою, і хандру як рукою зніме. Як це зробити? Покладіть лимон у чашку і залийте окропом на 1-2 хвилини. Розріжте його і вичавіть сік.

Лимони – неперевершені ліки від багатьох недуг. Матроси, які перебували в довготривалих експедиціях, рятувалися ними від цинги. Вони допомагають при кашлі й болях у горлі (чудові інгаляції із соком лимона), кислим лимоном можна відбілити зуби, але не переборщіть, щоб не пошкодити емаль; вивести веснянки; поліпшити зовнішній вигляд волосся. Його шкірка сприяє росту бороди, а сік зупиняє блювоту, укріплює шлунок, допомагає при лихоманці.

Інколи жінки та дівчата скаржаться на те, що надміру випадає волосся. Отже, його варто підлікувати. Можна скористатися рецептом моєї давньої приятельки Ірини, у якої завше коса – до пояса.

Сік цибулини змішайте із сирим жовтком. Додайте реп’яхової олії, лимонного соку, меду, мила або шампуню. Збийте міксером до утворення густої піни. Таку піну треба нанести на вологе волосся, злегка втираючи в шкіру голови, прикрити її поліетиленом і зав’язати теплою хустиною. Через 1-2 години вимити волосся.