Владні чвари не до вподоби

Як і очікувалося, українська громадськість із осудом сприйняла чергову владну кризу та відставку уряду. Чвари суттєво вплинули на рейтинги багатьох політичних сил. Про це попереджали політологи і от підтвердило й соціологічне опитування, яке з 10 по 12 січня провела Всеукраїнська соціологічна служба в 16 областях України.

Директор служби Борис Салагаєв зауважив, що більшість респондентів (43%) справді не підтримала рішення Верховної Ради відправити у відставку уряд Юрія Єханурова. Не сприймають українці й факту одностороннього розриву Росією газового контракту, який мав би діяти до 2009 року. Більш як 68 відсотків опитаних засудили таке рішення північного сусіда. Водночас українці позитивно ставляться до підписання нової угоди щодо газу.

Що ж до розстановки сил перед виборами, то загалом тут нічого не змінилося. Найімовірніше до Верховної Ради потраплять не більш як дев’ять учасників виборчого процесу. Хоча подекуди цифри Всеукраїнської соціологічної служби відрізняються від даних інших опитувань.

Лідером і надалі залишається Партія регіонів, але її рейтинг знизився до 22,4% (це дещо менше, ніж прогнозують інші соціологи). Як і раніше, головні її конкуренти – Блок Юлії Тимошенко (16,4%) та «Наша Україна» (15,3%). Занадто високими видаються рейтинги соціалістів (10,4%) та Народного блоку Литвина (7,8%). І це тоді, коли популярність спікера за даними цього ж дослідження останнім часом упала на цілих десять відсотків. Комуністичну партію підтримують 6,9% респондентів. Найменші ж шанси потрапити до Верховної Ради мають блоки «Народна опозиція» Наталії Вітренко, «Не так!» та «Пора-ПРП»: вони наразі можуть розраховувати на прохідний мінімум у три відсотки.

Інші ж майже сорок політичних сил в омріяні крісла під куполом на вулиці Грушевського не сядуть. Причому більшість із них за даними опитування не набере й одного відсотка голосів.

Протистояння Верховної Ради та Кабінету міністрів добряче похитнуло довіру населення до всіх державних інститутів та політиків. Їхні рейтинги суттєво впали. Лідером і надалі залишається Юлія Тимошенко, їй вірять 23% опитаних, хоча ще місяць тому цей показник становив 31%. Майже стільки ж респондентів підтримують президента Віктора Ющенка. Рейтинг Юрія Єханурова становить 16,3%, а Кабінету міністрів загалом – 12,8%. Верховній Раді довіряє лише кожен десятий українець.

Понад половина опитаних залишається прихильниками унітарної держави. За федерацію ж виступають тільки 23% українців. Не найкраще ставлення і до конституційних змін. Адже більшість респондентів надає перевагу президентсько-парламентській республіці та прагнуть, аби уряд і надалі призначав президент.

Соціологи дійшли висновку: українському виборцю не до вподоби сварки й скандали. Тому популярність втрачають усі політичні сили, причетні до чвар. Виборці ж надають перевагу політикам, які йдуть на компроміс.