Про судимості й угоду

Керівник юридичного департаменту блоку «Наша Україна» Роман Зварич з посиланням на інформацію МВС днями сповістив, що кримінальну справу щодо підробки судових рішень про зняття судимостей з Віктора Януковича поновлено.

Нині народні депутати від блоку готують депутатський запит з цього приводу до ЦВК і правоохоронних відомств, оскільки сам Янукович у заяві до ЦВК, за словами Зварича, не зазначив, що був засуджений. «Якщо буде підтверджено, що зняття судимостей здійснювалося у непередбачений законом порядок, то ми матимемо всі підстави вимагати, щоб Віктора Федоровича Януковича було знято зі списку Партії регіонів, – каже Зварич. – І таким чином тоді зможемо довідатися, хто є справжнім лідером цієї політичної формації. Ми переконані, що це є все ж таки пан Ахметов».

Водночас «Наша Україна» розіслала політичним силам – учасникам Майдану (зокрема й Блоку Юлії Тимошенко) проект угоди про відновлення у наступному парламенті помаранчевої коаліції для формування проющенківського уряду. «Наша Україна» чекатиме відповіді до 2 лютого, проте сама завізує угоду після скасування постанови ВР про відставку уряду Єханурова.

Що ж, в умовах, коли окремі представники «Нашої України» і БЮТ перманентно звинувачують один одного у закулісних домовленостях з Партією регіонів на післявиборну перспективу, проющенківський блок вирішив спростувати це не голослівно. Утім, можна вже нині прогнозувати, що тимошенківський блок не пристане на умови угоди – скасування постанови про відставку уряду Єханурова ще до виборів і висунення кандидатури Юрія Івановича на прем’єрство в коаліційному Кабміні після виборів. З огляду на амбіції і останні заяви БЮТ, умови апріорі неприйнятні. Щодо Януковича, то йому такі звинувачення навіть на руку. Його судимості вже давно не таємниця навіть у віддаленому селі. Але з’явився ще один інформаційний привід для самореклами: створення іміджу ображеного, жертви політрепресій тощо. І на сході, приміром, його зрозуміють швидше, ніж Зварича. Мовляв, б’ють по лідеру опозиції. Можуть виникнути додаткові запитання й у добре відомого Зваричу спостерігача – Європи.