У центрі уваги – кір

Головний державний санітарний лікар Києва Ірина Козлова повідомила, що цьогоріч грип не переступив епідемічного порогу. За її словами, з кінця грудня і в перші два тижні січня показники захворюваності були навіть нижчими, ніж у жовтні-грудні. Однак протягом третього тижня січня вона все ж почала зростати. Запобігти її поширенню допомагає активна вакцинація населення (щеплено майже 32 тис. киян).


З метою профілактики пташиного грипу в місті посилено контроль за ввезенням продукції тваринного походження, перевірено м’ясопереробні підприємства, проведено щеплення працівників ВАТ «Птахофабрика «Київська» та Київського зоопарку. Фахівці ж ветеринарної медицини провели подвірне обстеження близько 5 тис. приватних господарств.

Викликає занепокоєння те, що з грудня у столиці розпочався циклічний підйом захворюваності на кір, який востаннє найбільше поширювався ще 1993 року. Подібні підйоми, хоча й дещо менші, спостерігалися й у 1997 та 2002 роках. За даними Міністерства охорони здоров’я, за період із 1 по 21 січня у столиці було зареєстровано 1342 випадки підозри захворювання на кір, з яких 309 лабораторно підтверджено. Всього на 20 січня в стаціонарах міста перебувало 134 особи, восьмеро з тяжким перебігом хвороби. За словами Ірини Козлової, серед тих, котрі захворіли на кір, – 8,4 відсотка дітей, підлітків 15-19 років – 16,8,  молоді 20-29 років – 50, старших – 24,5 відсотка. «Такий підйом захворюваності пояснюється тим, що у столиці велика кількість людей зі слабким імунітетом, переважно дорослих, – наголосила вона. – Це обумовлено зниженням у них поствакцинального імунітету, бо останнє щеплення проти кору їм робили ще в 6 років, а повторне в 11 років почали проводити лише з 2000 року».

Аби утримати ситуацію під контролем, при КМДА створено спеціальну надзвичайну протиепідемічну комісію. А для надання своєчасної кваліфікованої медичної допомоги на базі реабілітаційного центру міської клінічної лікарні «Соціотерапія» додатково розгорнуто провізорний шпиталь.

ДО РЕЧІ

Враховуючи, що серед захворілих значна кількість студентів, які мешкають у гуртожитках, для організації профілактичних заходів за кожним гуртожитком закріплено фахівців районних СЕС та лікувально-профілактичних закладів.