Гранди шліфують ігровий ансамбль

Інші – створюють його заново

Антракт у чемпіонаті країни втричі довший, ніж літнє міжсезоння. Саме з цієї причини найістотніші кадрові зміни в українському футболі відбуваються зазвичай взимку. Пояснити це не важко: впродовж трьох місяців елітні команди мають насправді достатньо часу, щоб зігратися й навіть напрацювати певні тактичні варіанти.

Краще менше, та краще

Але цьогорічний міжколовий цикл виявився дещо несподіваним. Обидва вітчизняних лідери – київське «Динамо» та донецький «Шахтар» – обмежилися мінімальними надбаннями, замінивши звичний масовий перегляд можливих новачків яскраво вираженою точечною селекцією. І в Києві, і в Донецьку ситуацію пояснили просто: представницькі дружини укомплектовані повністю, залишилося довести їх до пуття. Шліфування вищолігових ансамблів українських грандів передбачає й участь в цьому процесі повернутих з тимчасової оренди виконавців. Однак реальними кандидатами на місце в основному складі вважаються лише гірник Чигринський та динамівець Рева. На решту, судячи з усього, чекають або черговий орендний термін, або праця в резервному колективі. Другий варіант, звичайно, гірший – ігрова деградація в нижчому за рангом турнірі неминуча, тому молоді футболісти, не вельми розраховуючи на диво, прагнуть добитися дозволу на переїзд до іншого міста завчасно. Потенційних новачків у флагманських клубах небагато. «Динамо» переглядає найвлучнішого гравця грузинського чемпіонату Марцваладзе та його співвітчизника захисника Аладашвілі, колегу останнього за амплуа росіянина Єщенка з підмосковних «Хімків», а також атакувального напівоборонця Михалика, який восени виступав у «Закарпатті». Єщенка порекомендував Павло Яковенко: 21-річний росіянин, за словами заслуженого тренера України, спроможний «закрити» проблемну для киян позицію правого захисника. Динамівці, схоже, залишать Єщенка в себе на засадах оренди до кінця чемпіонату, а вже після цього визначатимуться щодо викупу його трансферного листа. Михалик і обидва грузини належать до гурту перспективних виконавців, але поки що не для головного складу (Аладашвілі в еміратському зборі участі не брав, обмежившись виступами на Меморіалі Макарова). Не виключено, що незабаром у Києві з’явиться й новий воротар: біда з Шовковським змушує керівництво клубу вживати екстренних заходів, аби пом’якшити гостроту проблеми. «Шахтар» обмежився придбанням у «Карпат» 19-річного воротаря «молодіжки» Шуста (гірники заплатили за нього трохи більше шести мільйонів гривень), а також повернули з оренди низку футболістів. Прихід Шуста продиктований операцією Лаштувки, а також солідним віком і травмами дублера чеха – Шуткова. Вибір українського стража воріт похвальний і конче важливий для нашого футболу. А от чи гратимуть в «основі» донецького клубу інші вітчизняні виконавці – Карамушка, Чигринський, Ярошенко, Пуканич, Трусевич, Деркач, Фомін і Коротецький, сказати важко. Мирча Луческу зазвичай не буває на матчах другої клубної команди, а в кадровій політиці віддає пріоритет придбанню зарубіжних легіонерів. Однак цього року нова партія рекрутів з Балкан і Бразилії в столиці Донбасу так і не з’явилася, тож і наші хлопці матимуть бодай невелику надію втрутитися в конкуренцію за місце в основному складі.

Нехай гірші, аби інші

І зовсім іншою вимальовується картина в хвості турнірного каравану. Складається враження, що найбільше коштів на придбання нових футболістів витрачають аутсайдери. Звичайно, це не так. Команди, що «замикають» актуальну таблицю, просто замінюють одних виконавців іншими. Необов’язково кращими, зрозуміло, бо на кращих у них немає грошей, та й заанґажовані гравці високого класу вже давно та надійно. Хтось, як ужгородське «Закарпаття», наприклад, не в змозі утримати футболістів на більш як скромних умовах, а тому намагається задіяти тимчасово не працевлаштованих бодай на мінімальний, одноколовий цикл. Інші, на кшталт «Арсенала», готові надати ігровий шанс орендованим у грандів обдарованим юніорам, які не можуть (принаймні поки що) пробитися до вищолігового гурту в своїх клубах. А «Таврія» та запорізький «Металург», які впродовж сезону змінили тренерів, ледь не повністю змінюють і представницькі команди. Щоправда, до Запоріжжя, на заклик В’ячеслава Грозного, їдуть в основному гучні імена з вагомим ігровим досвідом і солідним за футбольними мірками віком, а в Сімферополі Михайло Фоменко звично «будує» по-справжньому бойовитий колектив із сплаву турнірного стажу та молодечого завзяття. До Криму приїхали Герасим’юк, Омоко, Кругляк і Амісулашвілі, котрі належать «Динамо», а також група балканців і відомий поль-ський голкіпер Налєпа. Натомість мають намір стати запоріжцями «збірник» Шищенко з донецького «Металурга», луцький воротар Постранський, вихованець луганського футболу Шутов, який більшу частину кар’єри провів у Росії, білорус Штанюк і киянин Коваленко з американської професіональної ліги. Майже кожний з них уже переступив 30-річний рубіж. А що наш «Арсенал»? Олександр Заваров відмовився від послуг аж чотирнадцяти футболістів «основи», запросивши на їх місця молодь і других номерів із Києва та Донецька: динамівців Башлая та Романчука, гірників Свидерського, Кулакова та Шандрука, вихованця київського футбола Олексієнка, останнім клубом якого був донецький «Металург», а також молодих виконавців із Молдови. До старту весняного турнірного циклу часу ще багато, а отже, зміни відбуватимуться й надалі. Та вже зараз можна сказати з упевненістю: в березні колективи вищої ліги постануть перед уболівальниками оновленими більш як на половину.