Усе менше демократів

Чомусь народні депутати України, а особливо нинішнього скликання, не люблять журналістів. Точніше, люблять лише тих, хто про них доброї думки, пишуть чи виголошують в ефірі те, що парламентарії, власне, хочуть почути. А інших прагнуть навіть до в’язниці запроторити.

Спершу вони хотіли, аби, як кажуть, без суду й слідства закривали перед виборами газети і телеканали за звичайну політичну аналітику. Нині вже воліють, щоб журналіст, який розповість про приватне життя політика не так, як він сам цього хоче, каявся роками за ґратами. А ось 16 січня народний депутат Леонід Черновецький зареєстрував у Верховній Раді законопроект, що передбачає кримінальну кару за поширення у ЗМІ («включаючи український сегмент мережі Інтернет») недостовірної інформації про банки та інші фінансові установи. На три роки пропонує депутат садити усіх, якщо такий «злочин» вчинено службовою особою чи групою осіб (над кожним матеріалом у редакції газети якраз і працює група осіб, а не лише автор).

Пам’ятаєте, як місяців зо два тому журналісти ледь не відмовилися взагалі висвітлювати перебіг виборів. Бо, за великим рахунком, достовірність аргументів, коментарів, припущень, прогнозів, авторських висновків у політичних аналітичних матеріалах – річ дискусійна, суб’єктивна. Тож депутати прислухались тоді до нарікань з боку журналістів й скасували недемократичну норму виборчого законодавства.

Тепер об’єднуватись, схоже, пора усім, хто пише не про політику, а про бізнес, економіку. Або ж знову відмовлятися від висвітлення вже цих тем. Бо в морі «комерційних таємниць» і океані взаємопоборювання між акулами бізнесу не важко спіткнутися об якийсь з підводних камінців. Доведеться не лише судитися. З банкірами! А й «тягнути» строк.

Пояснення у автора законопроекту ніби логічне: «фінансова сфера, зокрема діяльність банків, відбувається нормально й стабільно тільки у спокійній обстановці». Проте й народ мав логіку, коли зауважив, що «у тихому болоті» може все бути…

Якщо ж повернутися до загадки, чому нинішні депутати не люблять журналістів, то можна зробити припущення: щовиборів у Верховній Раді стає все менше демократів, все більше банкірів.