Без популізму й голої критики

У понеділок відбувся перший етап міжпартійної конференції міських організацій партій «Єдність», «Свобода» і «Солідарність жінок України», що входять у виборчий блок «Євген Марчук – «Єдність».

Делегати визначилися з першою п’ятіркою кандидатів від блоку до Київради та затвердили списки кандидатів у депутати районних рад столиці. Очолює список претендентів у міські депутати лідер УП «Єдність», заступник Київського міського голови – секретар Київради Володимир Яловий, далі йдуть його однопартійці і нинішні київські депутати Володимир Головач, Валентин Дрозденко, Віктор Щербаков та заступник голови КМДА Валерій Бідний. Списки до районних рад очолюють теж відомі в столиці люди, фахівці, які мають значний досвід роботи на ниві міського господарства.

На конференції затверджено міську передвиборну програму «Київ – киянам», у якій зазначається, що блок «іде на вибори не з популістською критикою, а з проектом соціально-економічного розвитку міста». «Майбутня Київрада – це коаліція здорових політичних сил. Партія «Єдність» здатна виконувати роль координуючої і об’єднавчої сили заради захисту інтересів киян», – переконаний голова міськорганізації партії «Єдність» Валентин Дрозденко. А перший номер виборчого списку до Київради Володимир Яловий заявив таке: «Свої претензії на владу в столиці наразі заявляє ціла низка політичних угруповань. Власне, змінюються лише представники різних бізнесових кіл, які виношують свої плани щодо Києва. «Єдність» же, яка завжди відстоювала інтереси міської громади, тепер ще міцнішою командою буде й надалі захищати позиції міського самоврядування та мешканців міста».

На другому етапі конференції, делегати затвердять увесь список кандидатів від блоку та визначаться з вибором щодо кандидатури на посаду міського голови. Заплановано підписати відповідну угоду з діючим мером Олександром Омельченком.

Петро РОСИЧ


«Парашутистів» немає, багато професіоналів

Таку характеристику спискам кандидатів у депутати Київради та районних у столиці рад від «Народного союзу «Наша Україна» дав голова міської організації партії Микола Мартиненко на другій конференції організації НСНУ.

Він зазначив, що випадкових людей, тобто «парашутистів», у списках немає, а лише ті, кого запропонували райорганізації НСНУ та рада партії. Якщо претендентів до Верховної Ради «Наша Україна» обирала, зважаючи передусім на їхню громадсько-політичну позицію, то до міської і районних рад столиці основним критерієм відбору став професіоналізм. «А професіоналів у нас багато», – наголосив Мартиненко. Список до Київради очолили керівники «Київміськбуду» і «Ощадбанку України» Володимир Поляченко й Олександр Морозов, нинішні міські депутати Віталій Сташук, Валерій Борисов і Дмитро Андрієвський. Загалом у списку багато відомих не лише у столиці людей, а тому Микола Мартиненко сподівається, що фракція блоку «Наша Україна» у наступному складі Київради буде провідною.

Претендента на посаду міського голови на конференції не висували, адже нещодавно НСНУ зголосилася підтримати на виборах кандидатуру чинного мера Олександра Омельченка, який балотуватиметься як самовисуванець.

Делегати конференції ухвалили передвиборну програму, яка здебільшого доповнює «київський контекст» програми Президента України «Десять кроків назустріч людям». А також звернулися до МВС, СБУ та інших правоохоронних органів за експертизою списків своїх кандидатів. «Наша партія має йти на вибори з незаплямованою репутацією, з чесним ім’ям кожного нашого кандидата. Адже в той час, коли проти нас об’єднуються всі, хто прагне дестабілізації, кризи, хто каже на біле чорне, нам треба нести людям лише правду, консолідувати прогресивну більшість суспільства», – зауважив Микола Мартиненко. Конференція відбувалася в День Соборності України, а тому народний депутат навів паралелі: «Як 1919 року, так і нині, країні найбільше шкодять внутрішній розбрат та об’єднання тих, хто столицею своєї держави вважають не Київ…»

На міських виборах НСНУ утворює блок «Наша Україна» з Народним рухом України. До спільного списку увійдуть також представники УРП «Собор» і КУНу. А от ПППУ і ХДС, які на парламентських виборах теж змагатимуться у блоці Ющенка, до столичних рад балотуватимуться окремо.