Віктор Ющенко: «Моя команда – кожен із вас»

Переломним назвав перший рік свого президентства Віктор Ющенко в зверненні до співвітчизників. Глава держави подякував українській громаді за вашу віру і підтримку. «Ми разом довели, що український народ здатен побудувати сучасну самостійну демократичну державу. Усвідомили, що дати відповідь на зовнішні й внутрішні виклики можна тільки разом», – заявив Президент України.

Історичну цінність минулого року Президент України бачить у тому, що «2005-й був роком переоцінки поглядів у суспільстві». Зроблено важливі кроки для виведення економіки з тіні, доходи бюджету зросли у 1,5 раза, країні повернуто мільярди гривень, вкрадених непрозорою приватизацією тощо. Глава держави наголосив, що турбота про дитину, маму, пенсіонера залишається головним пріоритетом влади. «Реальні доходи населення зросли на 20 відсотків – це найвищий показник за роки незалежності України, – каже Ющенко. – Я гадаю, що за п’ять років мого президентства ми сформуємо умови, за яких кожен працездатний українець матиме достойну роботу і гідну оплату праці».

У зовнішній політиці, зауважив Ющенко, Київ довів, що він – прогнозований відповідальний партнер, який шанує сусідів, але керується виключно стратегічними інтересами народу. «Ми стали ближче до Європи, стали зрозумілими для Росії», – наголосив президент.

Аналізуючи прорахунки, Ющенко передусім згадав розбрат у команді Майдану: «Всім, хто рік тому стояв поряд зі мною на Майдані, я дав шанс працювати в команді Ющенка. На жаль, власні амбіції іноді брали гору. В результаті країна втрачала час. Як Президент України, я не дозволю деструктивних кроків, які призводять до зниження темпів розвитку держави».

На нинішній рік глава держави запланував чимало реформ, зокрема в медицині, енергетиці, освіті тощо. Програма «Здоров’я нації» має забезпечити кожній людині гарантований перелік безоплатних медичних послуг, відновити базову систему охорони здоров’я на селі. Під свою опіку Ющенко взяв впровадження національних програм боротьби з раком, туберкульозом, ВІЛ/СНІДом, хворобами серця та крові. «Настав час «економіки знань», коли інтелектуальні ресурси приносять країні значно більший прибуток, аніж природні. Завдання влади – забезпечити доступність і якість освіти», – наголосив президент і пообіцяв вчителям достойну зарплату, сучасні робочі місця, викорінення корупції.

Підтримка фермера, кредитування сільського господарства та будівництво житла, впровадження соціальних програм та сучасних технологій стимулюватимуть повернення молоді в село.

Приєднання до Європейського Союзу – головна стратегічна мета України. На порядку денному також – якісна перебудова українсько-російських відносин. «Сподіваюся, що новий парламент активізує роботу із приведення національного законодавства до європейських стандартів. Це прискорить шлях України до ЄС і НАТО», – зазначив Ющенко.

Вже нині президент вважає за необхідне запровадити мораторій на ухвалення будь-яких рішень чи дій з боку законодавчої та виконавчої влади, що можуть призвести до дестабілізації. Привести до присяги суддів Конституційного Суду – першочерговий пріоритет дев’ятої сесії Верховної Ради. «Як президент, для якого закон – понад усе, визнаю, що з 1 січня в країні діє оновлена Конституція. Але я не вважаю її ідеальною. Реформа Основного Закону відбулася без участі громади. Вважаю, що суспільство повинно сказати своє слово. Після виборів нас очікує чесний діалог щодо політреформи», – твердить Ющенко. Президент ініціює створення спільної робочої групи з рівним представництвом уповноважених від президента, парламенту та уряду, яка розробить пропозиції щодо гармонізації діяльності гілок влади. Від парламенту глава держави чекає передусім законів про Кабінет Міністрів, про президента, про опозицію, про всеукраїнський референдум та інші, що покликані повністю демонтувати стару систему влади.