Найкраще піклувалися про себе

У результаті Планової перевірки, проведеної в Науковому центрі радіаційної медицини (НЦРМ), ревізори довідалися, чи правильно використано кошти державного бюджету, призначені для фінансування програм розвитку діагностики і лікування захворювань із впровадженням експериментальних медичних технологій, для централізованої закупівлі обладнання і медикаментів, а також для фундаментальних і прикладних наукових розробок. Порушень фінансово-бюджетної дисципліни було виявлено на суму понад 12 мільйонів гривень.

Як з’ясувалося, відділення клініки отримували ліки, в яких закінчився термін придатності, на суму понад 20 тисяч гривень. Отаке ставлення тутешніх лікарів до пацієнтів!

А от для працівників клініки там було створено особливі умови: їх обслуговував окремий лікар, спеціально призначений «для внутрішнього користування». Він, або завідуючі терапевтичними відділеннями, виписували рецепти, за якими працівники клініки отримували ліки у своїй аптеці. Така турбота коштувала бюджету майже сто тисяч гривень.

Як свідчать результати інвентаризації, в аптеці за рахунок дописувань та виправлень було списано на 32 відділення клініки медикаментів та виробів медичного призначення на суму понад 135 тисяч гривень. Але у відділеннях цих ліків і не бачили.

На Заході, наприклад, у кожній лікарні є спостережна рада, яка дбає про те, щоб управління в лікарні було ефективним, при цьому інтереси медперсоналу, держави та пацієнтів урівноважувалися. Така само ситуація склалася під час будівництва патолого-анатомічного корпусу.

Керівництво центру уклало договір з організацією «Монтажагробуд»  на виконання будівельних робіт. Але у цьому документі допущено чимало різних порушень: не було узгоджено рівень заробітної платні робітників, вартість експлуатації машин і механізмів, технологічні умови здійснення будівництва, перелік та загальна вартість обладнання, необхідного для функціонування об’єкта тощо. НЦРМ перерахував будорганізації авансом понад 20 мільйонів гривень, хоча відомо, що розмір авансу не повинен перевищувати 30 відсотків вартості річного обсягу робіт. От і вийшло: і грошей нема, і патолого-анатомічний корпус не добудовано.

За результатами перевірки столичного КРУ правоохоронні органи порушили кримінальну справу. Крім того, відсторонили з посад головного лікаря, головного бухгалтера та бухгалтера з обліку медикаментів. Ревізорами КРУ застосовано й штрафні санкції: зупинено на місяць видатки з бюджету (це не позначиться на зарплаті медпрацівників, на придбанні ліків і харчуванні хворих).

Прес-служба КРУ в м.Києві