Поголів’я в столичних кварталах

Реформування аграрного сектору обумовило  підвищення ролі домашніх господарств у виробництві сільськогосподарської продукції. Ними виробляється левова частка валової продукції як сільського господарства, так і тваринництва. Саме тому для уточнення оцінки реальної ситуації в галузі тваринництва надзвичайно важливо мати об’єктивні дані щодо чисельності поголів’я худоби та птиці в господарствах населення. Їх можна отримати лише за допомогою суцільного перепису.

Із 1 січня органи  державної статистики згідно з дорученням Кабінету міністрів почали проводити перепис поголів’я худоби та птиці в домашніх господарствах не тільки селян, а й городян. Наприклад, у приватному секторі столиці понад 22 тисячі домоволодінь розташовано на околицях міста. Майже у кожному дворі є якась живність – найчастіше курочки, куріпки, кролики, трапляються й кізки. Найбільше таких обійсть у Солом’янському, Голосіївському  та Дарницькому районах.

Така інформація потрібна для оцінки загальних обсягів виробництва продукції тваринництва, визначення необхідної кількості засобів захисту тварин та забезпечення на основі економічного аналізу продовольчої  безпеки країни.

Зауважте, жодного разу перепис худоби та птиці, проведений органами державної статистики за останні десятиліття, не став основою для оподаткування громадян. Більше того, податкові органи не мають ніякого відношення до цього процесу.

У містах перепис худоби здійснюється щоп’ять років. Востаннє він проводився станом на 1 січня 2001 року. Перепис худоби та птиці – одна зі складових частин Всесвітнього сільськогосподарського перепису 2000 року, що проводиться майже в усіх країнах світу під егідою Продовольчої сільськогосподарської Організації Об’єднаних Націй.

Головним управлінням статистики у Києві для проведення перепису проінструктовано 77 обліковців, які будуть безпосередньо відвідувати домогосподарства. Кожен обліковець матиме необхідний методологічний інструментарій, бланки перепису та спеціальне посвідчення, завірене підписом та печаткою начальника районного відділу статистики. Для створення безпечних умов роботи обліковців проведені наради з дільничними інспекторами міліції та надані списки осіб, задіяних у проведенні перепису. З метою забезпечення достовірності даних перепису поголів’я худоби до цієї роботи буде залучено й фахівців районних управлінь державної ветеринарної медицини.

Нова редакція Закону України «Про державну статистику», прийнятого 13 липня 2000 року, дає право застосовувати під час перепису «метод безпосереднього відвідування працівниками органів державної статистики та тимчасовими працівниками, які залучаються до проведення статистичних спостережень, житлових і господарських приміщень та будівель, земельних ділянок тощо», звичайно, що це дозволить більш якісно провести дослідження.