Газ і гріє, і руйнує

Одна людина загинула, ще одна у тяжкому стані внаслідок потужного вибуху, який  пролунав в будинку на  проспекті Ватутіна, 30, що в Дніпровському районі Києва.

Як повідомили в прес-службі столичних рятувальників, за вісім хвилин до місця пригоди прибули  перші підрозділи пожежних. На восьмому поверсі  дев’ятиповерхівки палала квартира, вогонь діставався вже до інших помешкань.  Люди благали про допомогу.

З’ясувавши обставини, рятувальники  почали виводити всіх мешканців під’їзду, побоюючись  жахливих наслідків. Було виведено приблизно 30 людей. Водночас приступили до ліквідації пожежі.

Як з’ясувалося, господар помешкання, повернувшись увечері додому, заніс у приміщення трилітровий  побутовий газовий балон, який використовував для приготування їжі   в поїздках.  За попередніми висновками фахівців, балон був пошкоджений і з нього просочувався газ. У той час у квартирі була його дружина, яка на кухні готувала вечерю. Через кілька хвилин пролунав вибух і виникла пожежа.

48-річна жінка загинула одразу, її ж чоловік  отримав 90 відсотків опіків тіла і був доставлений до міського опікового центру. Вчора вранці він перебував у дуже тяжкому стані. Лікарі поки що не квапляться з прогнозами.

Вибуховою хвилею знищено  цегляну перегородку між двома квартирами – однокімнатною, де стався вибух, та комунальною, де проживало три родини.  З вікон  одразу чотирьох квартир вилетіло віконне скло, в однокімнатній – пошкоджено газові комунікації.

Повністю зупинити вогонь та ліквідувати пожежу вдалося лише близько 19-ої години. У квартирі, де був осередок займання,  полум’я знищило меблі, особисті речі господарів, побутові електроприлади.

Питання можливого відселення мешканців трьох квартир розглядає Дніпровська районна держадміністрація.

Як повідомили в Центрі пропаганди ГУМНС України в місті Києві, ще один випадок стався вчора внаслідок порушення правил експлуатації газового обладнання.  У квартирі на вул.Урицького, 37   стався спалах газу біля газової плити.  На щастя, все обійшлося – до пожежі це не призвело і люди не потерпіли.  Позавчора підрозділи пожежно-рятувальної служби столиці 26 разів  виїжджали на гасіння пожеж, ліквідацію аварій та для допомоги громадянам.  Двоє людей  загинуло, одна отримала травми.


Основні причини – коротке замикання електромережі (5 випадків), необережне поводження з вогнем, зокрема з вини осіб без певного місця проживання  (6 випадків). У Дарницькому районі  на вул. Вишняківській, 12  унаслідок пожежі, що сталася в квартирі  через  необережне поводження з вогнем,  загинув 65-річний господар оселі.

Головне управління МНС України в місті Києві звертається до громадян із проханням  бути якомога уважними та обережними. Не користуватися саморобними  та несправними обігрівачами й не залишати їх увімкненими без нагляду.