Скільки грошей капає з крана?

За останні п’ять місяців практично в усіх столичних багатоповерхівках «Київводоканал» установив 1800 лічильників холодної води. Тож, здавалося б, тепер мешканці платитимуть за її фактичне споживання, а не за «нормами». За ними виходило, що кожен киянин щодня приймає повну ванну. Чи не забагато?

Але у багатьох випадках сума, виставлена за холодну воду, меншою не стала! Така ситуація зацікавила не лише платників, а й виробників води. Тому у Департаменті оперативного управління «Київводоканалу» вирішили створити спеціалізовану оперативну бригаду, покликану допомагати житловим організаціям з’ясовувати причини наднормативних витрат холодної води у житлових будинках. За повідомленням управління зв’язків із громадськістю «Київводоканалу», бригада працює у цілодобовому режимі і надає технічну і консультаційну допомогу з питань економії води.

Уже перші звернення до фахівців із приводу перевитрат холодної води дали змогу зробити певні висновки. З’ясувалося, що лічильники справно рахують спожиту воду, яка надходить до будинку. А от у квартирах вистачає несправностей. Зверніть увагу, скажімо, на свій унітаз. Якщо у нього з бачка тече хоч невеличкий струмочок – за добу натече ого-го скільки води, яку ніхто не використав, але яка «накрутила» лічильник. Так само і крани з поганими прокладками. Навіть якщо з нього просто капає – зробіть експеримент: підставте під краплини посудину і подивіться, скільки ваших грошей в неї накапало. От і перевитрати. Щоправда, трапляються невиявлені випадки серйозних ушкоджень внутрібудинкових водогінних мереж. Новостворена бригада допоможе їх виявити та усунути. Або в якійсь квартирі, де офіційно зареєстровано 1-2 особи (показники лічильника діляться на кількість мешканців будинку), нелегально проживає багато приїжджих. Вони ж також користуються водою. Дуже часто значно зростає споживання води, коли квартири або навіть цілі поверхи здають в оренду під офіси. Тоді вже порядок мають наводити керівники житлових організацій, дільничні міліціонери, активісти будинкових комітетів.


Тож якщо у рахунку, що надійшов вам, вказано надто велику суму за нібито спожиту холодну воду, варто пошукати причини цього. Послуги спеціалізованої оперативної бригади «Київводоканалу» безплатні. Викликати її можна за телефонами 081 або 280-57-57.