Куліш: непрочитані сторінки

Вийшов перший том «Листи. 1841 – 1850» із Повного зібрання творів Пантелеймона Куліша у 35-ти томах, над якими працює Інститут критики за фінансової підтримки Українського наукового інституту Гарвардського університету.

Видати сповна  багату літературну спадщину Пантелеймона Куліша намагалися тричі. Першою за це взялася його дружина Ганна Барвінок. Те київське видання за редакцією І.Каманіна передбачалося як 20-томне. У 1908-1910 роках з’явилися перші п’ять томів «Творів і листів П.О.Куліша», але зі смертю Г.Барвінок усе зупинилося.

Водночас львівська «Просвіта» видала шість томів «Творів Пантелеймона Куліша». У 20-х роках XX ст. Державне видавництво України запланувало видати його художні твори  у 24-х томах, але в сталінські часи вийшло тільки три.

За останні десятиліття  видано однотомну та двотомну збірки творів Куліша, книжку поезій. Вийшло репринтне видання «Записок о Южной Руси», ще – щоденник, листи, «Чорна рада» та ін.

Як повідомив голова редколегії 35-томника професор Гарвардського університету Григорій Грабович, до зібрання творів Пантелеймона Куліша ввійдуть блоки – листування, художні твори та переклади. Видавці сподіваються, що цього року побачать світ ще кілька томів із цього Повного зібрання.

Через те, що в столиці немає музею Пантелеймона Куліша, то творчість, життя письменника активно популяризує Національний музей Тараса Шевченка. Ось і нині відкрилася виставка матеріалів про нього. Головний акцент експозиції – на виданні творів письменника. Серед них – книжки з дарчими написами автора, експонати про особисте життя Куліша, книжки на цю тему.

Яскравий нюанс до Кулішевої біографії додають картини – малярство і графіка Тараса Шевченка, Льва Жемчужникова, Амвросія Ждахи, самого Куліша. На виставці – експонати з Національного музею Тараса Шевченка та з власної кулішіани працівника цього музею Володимира Яцюка, матеріали якого могли б стати основою при створенні музею письменника, політолога, енциклопедиста.