Із «зоряного будинку» вийде зірка

Завершився перший етап Національного відбіркового конкурсу «Ти – зірка!». 28 січня, 11 та 25 лютого, 11 березня на Першому національному телеканалі буде продемонстровано концерти за участі дванадцяти переможців цього конкурсу, лише один із яких представлятиме Україну на пісенному конкурсі «Євробачення-2006» у Греції.

Переможців визначатимуть шляхом голосування  журі та телеглядачів у пропорції 50 на 50. Серед членів журі – Сергій Кузін, генеральний директор національної радіомережі «Хіт FM», Едуард Клім, генеральний директор рекордингової компанії «Лавіна М’юзік», Олена Мозгова, директор ТО «Музичних та розважальних програм» НТКУ та стиліст Ольга Струкова. Власне, саме ця команда і їздила протягом грудня минулого року Україною, відбираючи дванадцять майбутніх зірок.


У відбірковому змаганні взяло участь понад 360 виконавців. Серед них 80 хлопців та 230 дівчат співали соло, а інші об’єдналися в гурти. Цікаво, як розподілилися мовні вподобання музичного майбутнього країни: 36 відсотків виконували пісні рідною мовою, 34 – англійською, 30 – російською. Переважна більшість конкурсантів уже мала досвід публічного виступу, хоча лише третина має музичну освіту. Загалом, організатори конкурсу «Ти – зірка!», бюджет якого становить, до речі, лише два мільйони гривень, приємно вражені рівнем музикантів та співаків в Україні. «Тим, хто не пройшов відбір, просто не пощастило, але це не означає, що вони «погані», – зазначає Едуард Клім, – ніхто  взагалі не сподівався, що відбір відбудеться настільки яскраво. Ці ж дванадцять осіб – кращі з кращих. З них переможе лише один, але інших ми побачимо з новим матеріалом вже цього року».

Отже, до складу фіналістів увійшли Володимир Ткаченко (Дніпропетровськ), Тарас Добровольський (Чернівці), Станіслав Конкін (Одеса), Євгенія Сахарова (Умань), Дарія Мінєєва (Дніпропетровськ), Ірина Розенфельд (Керч), Наталя Волкова (Херсон), Ольга Свириденко (Київ), Анастасія Лушнікова (Херсон). Крім того, троє конкурсантів вже доволі відомі на вітчизняній сцені: виконавиця соулу та джазу Ганна Коханчик (Одеса), володар премії «Людина року-2004» у номінації «Відкриття року» Кирило Туриченко (Одеса), володарка другої премії на міжнародному конкурсі вокалістів «Нова хвиля-2005» Тіна Кароль. Середній вік усіх фіналістів – 21 рік.Головним критерієм під час відбору, нагадує Олена Мозгова, були вміння співати, харизма, бажання стати зіркою та гідно представити Україну в Афінах. «Із цих дванадцяти конкурсантів будь-хто за вокальними та сценічними даними може навіть виграти «Євробачення, – впевнений Сергій Кузін, –  але робити прогноз, навіть професійний, немає жодного сенсу: передбачити просто неможливо». «Щонайменше, ми не будемо червоніти, коли на очі сотні мільйонів європейських глядачів вийде представник нашої країни», – додає пан Клім.

Усі фіналісти житимуть у Києві, в «зоряному будинку», де з ними працюватиме команда композиторів, стилістів, хореографів, психологів. Завдання цих спеціалістів – розкрити найкращі сценічні риси конкурсантів та створити неповторні образи. Власне, за життям цих обранців ми зможемо також спостерігати на телеекрані: спеціальні програми про підготовку фіналістів покажуть в ефірі Першого національного 4 та 18 лютого, 4 березня.