Грузія знайшла альтернативу російському газу

Минулої суботи одночасні вибухи вивели з ладу два газогони і головну лінію електропередач, які ведуть до Грузії, що призвело до повного припинення постачань газу і зменшення на чверть постачань електрики до цієї країни.

Інцидент стався того самого дня, коли у Грузії був найхолодніший за останні 20 років день. Михайло Саакашвілі наголосив, що його країна отримувала численні погрози від роcійських урядовців з огляду на прагнення Москви перебрати контроль над трубопроводами, які проходять грузинськими теренами. Він відкрито звинуватив російську владу в організації вибухів.

У свою чергу Росія назвала твердження президента Грузії істеричними. Москва покладає відповідальність за інцидент на антиросійські сили. Голова парламентського комітету Держдуми Костянтин Затулін зажадав від президента Саакашвілі доводів на підтримку висунутих звинувачень. На його думку, якщо пан Саакашвілі знає краще, чому було висаджено у повітря ті трубопроводи, то хай надасть докази. Якщо ж він не надасть їх, то тоді він просто брехун, до того ж – брехун радше малого калібру, такий собі пропагандист, який без будь-яких підстав звинувачує цілу країну в злих намірах проти Грузії.

А відучора до Грузії почало надходити блакитне паливо з Азербайджану. Крім того, офіційний Тбілісі розпочав переговори про поставки газу з Ірану.

На думку вітчизняних політологів, такий конфлікт має ще більше погіршити стосунки цих двох країн, зокрема й прискорити виведення російських військ з території Грузії.