Прикраси – магніт для морозу

Аби дізнатися, як люті морози вплинули на здоров’я киян, ми звернулися до медиків. У лікарні швидкої медичної допомоги повідомили, що за останніх кілька днів госпіталізували дев’ятеро осіб з переохолодженням. «Щодня приймаємо по одній-дві особи, котрі потерпіли від морозів, – розповідає заступник головного лікаря з медичної частини Сергій Білогривенко. – Серед них є й бомжі, яким ми також надаємо допомогу. Однак рятуємо лише від переохолодження, бо обмороження – поле діяльності клінічної лікарні №2, зокрема Центру термічних уражень, куди й направляємо «тяжких» пацієнтів».

Головний лікар клінічної лікарні №2 Анатолій Воронін на моє прохання розповів про ситуацію, яка стала загрозою для здоров’я, та пояснив як вберегтися від обмороження. «Упродовж минулих вихідних було надано амбулаторну допомогу 43 особам, – зазначив він. – Не обійшлося й без ускладнень: трьох киян довелося госпіталізувати. Є навіть третій ступінь обмороження!».

Анатолій Васильович сказав, що від морозів найбільше потерпають руки та ноги, вуха, ніс та щоки. Тож рекомендував при температурі нижчій за -20 градусів перебувати на вулиці не більш як 30-45 хвилин. Бажано носити вільне взуття, а ще краще – на 1-2 розміри більше, з товстою підошвою і вовняні шкарпетки. Щодо харчового раціону, то він теж має бути особливим: побільше жирів та білків. У нагоді стануть енергетично багаті продукти: вершкове масло та сало.

Лікар застерігає жінок: «Мороз може зашкодити тим красуням, котрі сидять на дієті, бо саме в цей час організм дуже ослаблений і вразливий!» Щодо косметичних засобів, то особлива загроза – зволожувальні креми, які містять воду і замерзають разом зі шкірою обличчя чи рук. Тож краще користуватися живильними засобами з добавками жиру. І це ще не всі загрози! Найнебезпечніша – прикраси з металу, бо вони, наче магніт, «притягують» мороз. «У суботу госпіталізували жінку, яка обморозила кінцівки. Неабияк «посприяла» цьому обручка, яку довелося знімати кусачками», – розповів Анатолій Васильович.

ДО РЕЧІ

Перші ознаки обмороження – не почервоніння та посиніння, як вважає більшість, а збліднення! Посиніння – це вже наступна стадія! Пухирі ж (жовтого кольору) з’являються згодом. Пам’ятайте, що замерзлі руки не можна зігрівати гарячою водою та сухим повітрям або ж біля батареї. Найкращий засіб – холодна вода, температуру якої можна підвищувати лише поступово.