Аварія прискорить реконструкцію

Прорив гарячої води з теплотраси на вулиці Саксаганського (ми розповіли про неї минулої п’ятниці) змусив столичну владу серйозно замислитися над станом підземних комунікацій у Києві. Міський голова Олександр Омельченко негайно доручив розробити нову програму реконструкції тепломереж, про що повідомив на розширеній колегії КМДА.

– Аварію в тепломережі Голосіївського і Шевченківського районів, де без опалення зилишилися 312 об’єктів, повністю ліквідовано, – зазначив Олександр Омельченко. – За 15 років таке сталося вперше. За висновком багатьох інститутів і фахівців, спрогнозувати такі неприємності неможливо. Труба діаметром 500 міліметрів через корозію була схожа на папір. Вона 32 роки перебувала під каналізаційним колектором і трамвайними коліями. Ця аварія свідчить про те, що місту необхідно переглянути реалізацію програми щодо заміни труб у тепломережах на нові, попередньо ізольовані – як це робиться останні п’ять років за кредитом Всесвітнього банку. Я доручив розробити нову програму, за якою нові теплотраси у місті прокладатимуть цілорічно, і взимку також. Це буде дорожче, у мерзлому ґрунті працювати важче, але завершити програму потрібно впродовж найближчих двох-трьох років.

До речі, фахівці добре знають, що корозія особливо роз’їдає труби там, де проходять трамвайні колії. Цьому сприяють так звані мігруючі струми Фуко. Пам’ятаю, на вулиці Мечникова, коли там ще ходили трамваї, аварійні бригади «Київенерго» і «Водоканалу» чи не щотижня розривали землю і зварювали труби. Тож зняття трамвайних колій у центрі міста лише сприятиме довговічності теплотрас. А переселення трамвайних депо з вулиці Горького та Лук’янівки на Борщагівку і Поділ деякою мірою подовжить життя підземних комунікацій. Заміна ж старих труб на нові убезпечить киян від масштабних аварій на довгі роки.